Afganistan: Američka vojska napustila Vazdušnu bazu Bagram

0
Kopiraj link

Američke trupe napustile su Vazdušnu bazu Bagram u Afganistanu. To su NATO snage aktivno koristile tokom svog dvadesetogodišnjeg prisustva u zemlji. Dio američkih trupa i dalje osigurava sigurnost američke ambasade u Kabulu.

Američka i druge strane trupe potpuno su očistile Vazdušnu bazu Bagram, jednu od najvećih vojnih baza u Afganistanu. Baza je bila jedan od najvažnijih elemenata u operaciji u Afganistanu koju je vodio NATO.

Bagram je udaljen 40 kilometara sjeverno od Kabula, a NATO snage su ga intenzivno koristile tokom dvije decenije prisustva u zemlji. Razni objekti u bazi korišteni su za vršenje vazdušnog nadzora i bombardiranje. Glavno logističko čvorište pružalo je medicinske usluge, ugošćavalo američke predsjednike i druge visoke zvaničnike, a korišteno je za zadržavanje i ispitivanje ljudi koje su uhapsile Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

Posljednje strane trupe napustile su bazu u petak u sklopu opšteg povlačenja NATO-a iz Afganistana, izvijestile su glavne vijesti pozivajući se na anonimne izvore u američkoj odbrani. Službena ceremonija trebala bi se održati u subotu na kojoj će odgovornost za vazdušnu bazu Bagram biti prebačena na afganistansku vojsku.

Početkom ove sedmice, nekoliko članova međunarodne koalicije iza NATO-ove Misije odlučne podrške, uključujući Njemačku, objavilo je da su potpuno povukli svoje vojnike iz Avganistana.

Prema izvještajima, Pentagon planira da objavi formalni završetak aprilskog povlačenja koje je naredio američki predsjednik Joe Biden prije kraja sedmice. Ako se provede, povlačenje bi bilo završeno na vrijeme za proslavu 4. jula.

Neke američke trupe ostat će u Afganistanu nakon završetka povlačenja. Najmanje 1.000 redovnih vojnika treba da čuva masivni kompleks zgrada američke ambasade u Kabulu i međunarodnom aerodromu glavnog grada. Očekuje se da će i specijalne operativne snage ostati na lokaciji.

Povlačenje je prvi put dogovoreno u sklopu mirovnog sporazuma iz februara 2020. između Trumpove administracije i Talibana. Vlada Bajdena odbila je osporavanje sporazuma i naredila trupama da se povuku prije 11. septembra ove godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime