Američki analitičar: Kina će imati koristi od antiruskih sankcija

0
Kopiraj link

Nove sankcije Zapada uvedene Rusiji zbog njenog priznanja republika Donbasa guraju zemlju dalje u naručje Kine. To je istakao američki analitičar i zvaničnik Svjetske banke Harry Broadman.

Prema bivšem američkom trgovinskom pregovaraču i zvaničniku Svjetske banke s Kinom i Rusijom i iskustvu Harryja Broadmana, širi niz antiruskih sankcija vjerovatno će samo produbiti trgovinske veze između Moskve i Pekinga koje nisu u američkim dolarima. Kako prenosi agencija Reuters, on je objasnio:

“Problem sa sankcijama – posebno kada pogode proizvođača nafte kao što je Rusija – je što sistem curi.” “Kina bi mogla reći: ‘Kupovaćemo naftu na otvorenom [nesankcionisanom] tržištu, a ako je to ruska nafta, neka bude tako’.”

Kina je navodno postala glavna izvozna destinacija Rusije otkako su uvedene blaže kazne 2014. nakon ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom.

U Washingtonu DC i druge zapadne države su sada spremne i odlučne da ponovo uvedu još širi spektar ekonomskih sankcija protiv Rusije ako Moskva eskalira trenutni sukob u Donbasskim republikama Donjeck i Lugansk. Ranije ove sedmice, Kremlj je priznao nezavisnost dvije republike.

Narednim dekretom, Putin je ruskoj vojsci dao instrukcije da osigura mir u novopriznatim republikama, koje je prije osam godina Rusija također smatrala neodvojivim dijelom Ukrajine.

Priznanje je sada podstaklo Bijelu kuću u Washingtonu da uvede pripremljenu “prvu tranšu” novih sankcija Rusiji. Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak dekret usmjeren na “rusku elitu i članove porodice”. On je takođe naveo da projekat gasovoda „Severni tok 2 neće ići dalje“ i da će sankcije pomoći da se „ruska vlada odseče od zapadnog finansiranja“ zabranom trgovine dugom ruske vlade.

Prema instituciji, svaka institucija u ruskom sektoru finansijskih usluga podliježe daljim sankcijama, rekli su američki zvaničnici, budući da se više od 80 posto ruskih dnevnih deviznih transakcija i polovina njene trgovine odvija u američkim dolarima. Bajden je obećao da će poduzeti “oštre mjere kako bi osigurao da bol od naših sankcija bude usmjeren na rusku ekonomiju, a ne na našu”.

Međutim, neki stručnjaci smatraju da isključiti ovu ekonomiju vrijednu 1,5 bilijuna dolara iz svjetske trgovine nije lak zadatak, s obzirom na to da je Rusija među najvećim svjetskim izvoznicima nafte, prirodnog plina, bakra, aluminija, paladija i drugih važnih sirovina koje pripadaju

Bajdenove najave dovele su do podizanja cijena nafte na nove maksimume koji nisu premašeni od 2014. godine. Prema podacima Svjetske banke, Rusija je činila skoro 2 posto svjetske trgovine u 2020. godini, u odnosu na 2,8 posto u 2013. BDP zemlje bio je na 11. mjestu u svijetu u 2020., između Brazila i Južne Koreje.

Prema podacima Svjetske banke u bazi podataka World International Trade Solution, ekonomska ovisnost Rusije o svjetskoj trgovini smanjila se u posljednjih 20 godina. Istovremeno su se promijenile i izvozne destinacije. Prije deset godina, Holandija je bila ruska najveća izvozna destinacija zbog trgovine naftom, ali ju je od tada pretekla Kina. Uvoz Njemačke i Britanije iz Rusije ostao je uglavnom konstantan, dok se uvoz iz Bjelorusije povećao.

Kina je i dalje najveći dobavljač u Rusiji, s mobilnim telefonima, kompjuterima, telekomunikacijskom opremom, igračkama, tekstilom, odjećom i elektronikom među najvećim uvoznim kategorijama. Udio Kine u ruskom uvozu porastao je od 2014. godine, dok je ruski uvoz iz Njemačke značajno opao.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime