Američki sudija odbio je da Pentagon kazni mornaričke specijalce koji su odbili vakcinu protiv COVID-19❗

0
Kopiraj link

Savezni sudac je u ponedjeljak zabranio američkom Ministarstvu odbrane da kazni grupu mornaričkih snaga i drugih pripadnika specijalnih snaga koji su odbili vakcinu protiv COVID-19 na vjerskoj osnovi.

Američki okružni sudija Reed O'Connor, postupajući kao odgovor na tužbu podnesenu u ime 35 pripadnika specijalnih snaga, izdao je preliminarnu zabranu kojom se mornarici i ministarstvu odbrane blokiraju provođenje mandata.

Reed, koga je predsjednik George W. Bush imenovao u saveznu klupu u Teksasu, rekao je da mornarica nije odobrila niti jedno vjersko izuzeće od pravila o vakcinama.

“Pripadnici mornarice u ovom slučaju nastoje da opravdaju upravo one slobode koje su toliko žrtvovali da bi zaštitili. Pandemija COVID-19 ne daje vladi dozvolu da ukine te slobode”, napisao je sudija u odluci na 26 stranica.

Pripadnici službe su se suočili sa nizom vojnih disciplinskih mjera zbog odbijanja vakcine.

First Liberty Institute, pravna organizacija posvećena odbrani vjerskih sloboda u SAD-u koja je zastupala pripadnike tužiteljske službe, pozdravila je presudu kao pobjedu.

“Prisiljavanje pripadnika službe da biraju između svoje vjere i služenja svojoj zemlji odvratno je Ustavu i američkim vrijednostima”, rekao je Mike Berry, glavni savjetnik instituta, u pisanoj izjavi.

Izjava za Medije se nije mogla dobiti odma u ponedjeljak navečer od zvaničnika Pentagona.

Presuda označava posljednju salvu u nizu pravnih borbi oko mandata za vakcinu protiv COVID-19 koje je naredio predsjednik Joe Biden, a koje su se pokazale duboko kontroverznim među konzervativcima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime