Belgija Tata Štrumf: Novi pasoš odaje počast nacionalnim herojima iz crtanih filmova❗

0
Kopiraj link

Belgijske vlasti najavile su da će građani zemlje početi da dobijaju redizajnirane pasoše od 7. februara. Stranice su ukrašene likovima koje su nacrtali belgijski strip autori.

Od 7. februara Kraljevina Belgija uvodi novi pasoš za svoje građane. Na 34 stranice za pečate, nalaze se motivi iz Tintina, Štrumpfova, Spiroua, Marsipulamija i drugih poznatih likova crtaća.

Belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès rekla je:

Odabrali smo dizajn koji predstavlja našu zemlju, njenu umjetnost i kulturu s njuhom talenta, kompetencije, poniznosti i humora.”

Dizajn belgijskih pasoša nije se mijenjao od 2008. godine. Odluka da se ažurira i zbog činjenice da se navodi da je povećan broj krivičnih djela falsifikovanja isprava. Time je pasoš dodatno zaštićen. Na primjer, imena kreatora crtanih likova su uključena u pasoš. Oni će biti vidljivi samo kroz lupu. Povećan je i broj stranica, što je korisno za putnike. Redizajnirani pasoš važiće sedam godina. Sophie Wilmès je naglasila:

Belgijski pasoš je jedan od najboljih na svijetu, nama je na ponos, ali i predmet žudnje falsifikata. Zato stalno radimo na poboljšanju njegove sigurnosti.”

U međuvremenu, stari belgijski pasoš ostaje važeći do datuma njegovog isteka. Wilmès je naglasio da se naknada za novi pasoš neće povećavati: 65 eura za punoljetne osobe i 35 eura za maloljetne osobe za običan pasoš od 34 stranice koji će se podnijeti po standardnoj proceduri:

U kontekstu sveopšteg poskupljenja, ovo je snažan gest koji će se isplatiti našim građanima.”

Povodom lansiranja novog pasoša, u Muzeju stripa u Briselu od 28. januara do 6. marta biće održana specijalna izložba o istoriji belgijskog pasoša. Belgijancima je potreban pasoš za putovanje u zemlje sa kojima Kraljevina nema bezvizni režim. Lična karta se koristi za putovanja u zemlje bez vize za belgijske državljane i unutar zemlje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime