BiH otvorena za sve sa negativnim testom na korona virus

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je u Sarajevu kako je na današnjem sastanku s entitetskim premijerima, Fadilom Novalićem (FBiH) i Radovanom Viškovićem (RS) dogovoreno otvaranje bosanskohercegovačkih granica za strane državljane koji do sada nisu mogli ući u BiH, pod uvjetom da imaju negativan test na korona virus ne stariji od 48 sati, prenosi agencija Fena.

0
epa08447424 A policeman and a worker wear protective face masks at the Sarajevo airport, which is closed for commercial flights amid the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic, in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 27 May 2020. Countries around the world are taking measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Kopiraj link

Dodao je kako je dogovoreno i da će Vijeće ministara BiH, u saradnji s entitetskim vladama u narednih 20-ak dana pripremiti program koji će sadržavati novi investicioni ciklus i rasterećenje privrede za period od 2021. do 2022.

“U isto vrijeme bit će pripremljen program zaštite domaće privrede za navedeni period i te programe ćemo predstaviti javnosti u drugoj polovini septembra“, istakao je Tegeltija.

Pregovori sa MMF-om

Naveo je i kako je odlučeno da bude otvoren proces pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF, IMF) i da očekuju da misija te institucije u oktobru posjeti BiH.

“Nakon toga bi u naredna dva mjeseca mogli ugovoriti novi aranžman s MMF-om, a očekujemo da uskoro budu završeni i pregovori s Evropskom komisijom vezani za makrofinansijsku pomoć“, pojasnio je Tegeltija.

Precizirao je da će od Evropske komisije tražiti da makrofinansijska pomoć ne bude vezana samo za jednu godinu, već za narednih pet do šest godina kao za zemlje članice EU-a, navodi Fena.

Izvor: Agencije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime