Bivši agent saudijske tajne službe opisuje bin Salmana kao “psihopatu” – i iznosi ozbiljne optužbe

0
Kopiraj link

Bivši saudijski obavještajac i kritičar prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana tvrdi da ga prestolonasljednik pokušava ubiti zbog tajni koje posjeduje. On je princa opisao kao “psihopatu bez empatije”.

Nekada je bio jedan od najvažnijih obavještajnih službenika u Saudijskoj Arabiji, a kasnije se razvio u oštrog kritičara prestolonasljednika Muhameda bin Salmana: Saad bin Khalid Al Jabri, koji od 2017. živi u egzilu u Kanadi, govorio je u intervjuu o Saudijski prijestolonasljednik je tvrdio da je bin Salman imao tim plaćenika koji su izvršili otmice i ubistva bez suđenja.

U prošlosti, bivši državni ministar i bliski povjerenik bivšeg prijestolonasljednika i ministra unutrašnjih poslova Saudijske Arabije, Mohammeda ibn Naifa, više puta je tvrdio da će bin Salman – također poznat kao MBS – planirati zavjeru da ga ubije. Al Jabri je pobjegao iz Saudijske Arabije u Kanadu nakon što je bin Salman svrgnuo bivšeg prestolonasljednika ibn Naifa s njegove dužnosti.

U izuzetno eksplozivnom intervjuu za američku televiziju CBS, bivši agent tajne službe intenzivirao je svoje optužbe protiv de facto vladara saudijskog kraljevstva. U emisiji “60 minuta”, Al Jabri je predstavljen kao jedan od “najboljih prijatelja koje su SAD imale u borbi protiv terorizma”. Bivši saudijski general rekao je svom sagovorniku Scottu Pelleyju:

●”Ovdje sam da oglasim uzbunu zbog psihopate, ubice na Bliskom istoku koji ima beskonačne resurse i predstavlja prijetnju svom narodu, Amerikancima i planeti.”

Prestolonaslednik je “psihopata bez empatije, koji nema osećanja i nikada nije učio iz svojih iskustava. A bili smo svedoci zverstava i zločina ovog ubice”, dodaje on. Vjeruje se da prijestolonasljednik drži dvoje djece bivšeg visokog obavještajnog oficira i njegovog zeta kao zarobljenika i pokušava ih iskoristiti kao polugu da ga ubijedi da se vrati u Rijad. Međutim, saudijska vlada insistira na tome da je Al Jabri kriminalac koji je navodno pronevjerio više od 3 milijarde dolara dok je radio pod ibn Naifom.

Bivši visoki zvaničnik pak tvrdi da je razlog njegovog ogromnog bogatstva to što su saudijski monarsi bili “veoma velikodušni” prema njemu tokom godina službe. “To je tradicija u kraljevskoj porodici Saudijske Arabije. Oni brinu o ljudima oko sebe”, rekao je za CBS.

Kako bi potkrijepio svoje tvrdnje o beskrupuloznom karakteru bin Salmana, bivši agent tajne službe ispričao je za emisiju kako se sadašnji princ jednom hvalio da bi mogao otrovati tadašnjeg kralja Abdulaha kako bi svom ocu očistio put do prijestolja. Prema Al Jabriju, otrovni prsten je bio središnji plan. Prema njegovim riječima, prijetnja je stigla 2014. godine tokom sastanka između bin Salmana i ibn Naifa, kojem je i on bio prisutan. Al Jabri je dodao da nije siguran da li se MBS samo hvali ili otkriva stvarne planove. Tvrdio je da postoje najmanje dva snimka ovog razgovora i da zna gdje se nalaze.

Kralj Abdulah je umro od navodne prirodne smrti 2015. Kao rezultat toga, bin Salmanov 85-godišnji otac postao je novi saudijski kralj. U protekle četiri godine stvarna moć je bila u rukama Prestolonaslednika. Za to vrijeme bin Salman je postao vrlo kontroverzna ličnost. Ublažio je neke od strogih vjerskih propisa u kraljevstvu, na primjer, dozvoljavanje ženama da voze i otvaranje kina, između ostalog. Istovremeno je naredio hapšenje brojnih članova kraljevske porodice koji su bili lojalni ibn Naifu i puštao ih je samo ako su pristali da se odreknu značajnog dijela svoje imovine. Pod bin Salmanom, Rijad je nastavio sa svojom vojnom operacijom u Jemenu, obilježenom navodima o neselektivnim zračnim napadima na civile od strane koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

U zapadnim medijima se široko vjeruje da prestolonasljednik stoji iza brutalnog ubistva saudijskog kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija u Turskoj 2018. Oštrog kritičara sadašnje saudijske monarhije ubio je i raskomadao navodni odred ubica koji je došao u Tursku iz zaljevske države tokom njegove posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Al Jabri insistira da ga čeka ista sudbina kao i Khashoggija. Međutim, uspio je pobjeći nakon što ga je jedan od bivših kolega obavijestio o opasnosti. “Upozorenje koje sam dobio bilo je da ne budem ni blizu saudijske misije u Kanadi. Ne idi u konzulat. Ne idi u ambasadu. Pitao sam: ‘Zašto?’ [Oni] su rekli: ‘Isjekli su čovjeka, ubili su ga. Vi ste na vrhu liste”, rekao je Al Jabri. Takođe je tvrdio da je tim od šest članova koji je rasporedio Rijad sleteo na aerodrom Otava sredinom oktobra 2018. Međutim, agenti nisu mogli da završe svoj zadatak jer su na kraju deportovani nakon što su lagali carinike i sa sobom nosili sumnjivu opremu za analizu DNK.

●Bin Salman se “boji mojih informacija”, citirao je bivši obavještajac, dodajući da u rukavu ima mnogo drugih inkriminirajućih tajni o princu. Al Jabri je naglasio:

“Očekujem da ću jednog dana biti ubijen jer ovaj tip neće mirovati dok me ne vidi mrtvog.”

Istovremeno, upozorio je da će specijalni “snimak smrti” koji otkriva ove tajne odmah biti objavljen ako ga ljudi prestolonaslednika ikada uhvate.

Al Jabri je do sada tražio od novinara da mu vjeruju na riječ jer nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili svoje navode o bin Salmanovoj prijetnji da će ubiti kralja ili o navodnoj saudijskoj jedinici ubojica koja je poslana u Kanadu da ubije Hasa. Ostaje nejasan i razlog kada je 62-godišnjak intervjuisan. CBS je u svom izvještaju naveo da je Al Jabrijev intervju pokazao “razmjere njegovog očaja”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime