Bivši šef obavještajne službe prvi put potvrđuje ulogu Izraela u ubistvu iranskog vrhovnog komadanta Sulejmanija

0
Kopiraj link

U intervjuu, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Tamir Hayman priznaje ulogu Izraela u ciljanom ubistvu iranskog vrhovnog komandanta Kasema Sulejmanija 2020. godine. Atentat je bio “uspjeh”, rekao je Hayman.

Kfar Kila. Izrael je također odigrao veliku ulogu u ubistvu general-majora Qassema Soleimanija, komandanta jedinice Kuds, jedinice Iranske revolucionarne garde (Armija Islamske revolucionarne garde, IRGC) u januaru prošle godine. To je potvrdio bivši šef vojne obavještajne službe IDF-a Tamir Hayman.

U intervjuu za časopis Malam, koji je objavio Izraelski obavještajni centar za nasljeđe i komemoraciju (IICC), bivši general-major je rekao:

“Sulejmanijevo ubistvo je uspjeh jer, u mojim očima, naš glavni neprijatelj su Iranci.”

Sulejmani, koji je ubijen u ciljanom napadu Sjedinjenih Američkih Država prošlog januara, bio je komandant jedinice Kuds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde. Smatran je jednom od najistaknutijih i najuticajnijih vojnih u Iranu. U intervjuu, Hayman je nastavio:

●”Onemogućili smo mnoge načine na koje su pokušavali da prokrijumčare oružje i novac, a najvažnije je spriječiti Irance da se skrivaju u Siriji.”

Iako se priča da je Izrael odao informacije o Solejmanijevom mjestu gdje se nalazi u Sjedinjenim Državama kako bi ga ciljao, to je bio prvi put da je visoki izraelski vojni oficir potvrdio ulogu Izraela u operaciji. Zvaničnici izraelskih oružanih snaga do sada su se pritajili o napadu i samo su izjavili da će ubistvo biti stabilizacijski događaj u regionu u bliskoj budućnosti, što bi Izraelu dalo priliku da intenzivira svoje operacije protiv iranskih pozicija.

U maju je objavljeno da je Izrael odao tri Solejmanijeva broja mobitela u Sjedinjene Države samo nekoliko sati prije napada dronom ispred aerodroma u Bagdadu. U izvještaju, koji se oslanjao na američke vojne i obavještajne zvaničnike, navodi se da je Soleimani tri puta mijenjao slušalice u šest sati prije svog leta iz Damaska, ali da je Izrael bio baziran u Tel Avivu, a pratili su se oficiri za vezu iz zajedničke komande za specijalne operacije SAD.

Nije prvo ciljano ubistvo

Hayman, koji je otišao u penziju u oktobru ove godine, rekao je da je Sulejmanijevo ubistvo jedno od “dva značajna i važna ubistva [koja] su se dogodila tokom mog mandata”.

Drugi je bio atentat na vođu Islamskog džihada Baha Abu al-Atu u Pojasu Gaze 12. novembra 2019. u sklopu operacije Crni pojas. Operacija, izraelski račun, izvedena je kako bi se zaustavio al-Ata, koji je bio usred planiranja serije napada na izraelske civile i snage IDF-a, uključujući pripreme za snajperske napade i otmice, napade naoružanih dronova i raketnu vatru širom Izraela. .

Ciljano ubistvo al-Ate, kojeg je načelnik štaba IDF-a nazvao general-potpukovnika Aviva Kochavija “živom bombom koja otkucava”, rezultiralo je raketiranjem Islamskog džihada na izraelske zajednice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime