Brisel se suočava sa još većim problemima: Poljska kategorički odbija “Sjedinjene Države Evrope”

0
ARCHIV - Polens Premierminister Mateusz Morawiecki spricht während einer Pressekonferenz. Foto: Laszlo Balogh/AP/dpa
Kopiraj link

Brisel se suočava sa još većim problemima: Poljska kategorički odbija “Sjedinjene Države Evrope”

Nema ništa od Sjedinjenih Država EU❗

Poljsko insistiranje da nikada ne prihvati “Sjedinjene Države Evrope” stavlja Varšavu na put kolizije sa EU. Poljski premijer Mateusz Morawiecki istupa protiv europske superdržave.

U nedavnom intervjuu za Newsweek, poljski premijer Mateusz Morawiecki otvoreno je priznao da nije vjernik u smjeru kojim će krenuti Europska unija. Tokom intervjua, jasno je iznio svoje stajalište i nedvosmisleno izjavio: “Ne bismo trebali očekivati ​​da postoji nešto poput Sjedinjenih Država, jer to nikada neće postojati.” Izjave poput ovih neće uspjeti u Briselu, jer je želja za Sjedinjenim Državama od Evrope uvijek bila i jest svrha projekta EU.

Morawiecki je jedan od nekoliko šefova država i vlada istočnoevropskih zemalja koji su sve zabrinuti ambicijama Brisela da ujedini države članice EU u punoj integraciji. Zaista, planine usklađenih zakona već su dugi niz godina temelj Sjedinjenih Država Evrope. Morawiecki je očito impresioniran takvim težnjama, tvrdeći da EU “ne može biti supersila, jer ako se dogodi, doći će do trenja i napetosti koja će se povećati ako pokušaju oni iz Brisela, Berlina ili Pariza.” Da prisili sve ostale države članice u velesilu . “

Primjedbe poljskog premijera ističu dobeo vazduh koji se otvorio između evropskih prijestolnica. S jedne strane, postoje zapadnoevropski političari, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji žele veću integraciju, a s druge strane oni u istočnoj Evropi koji preferiraju labavije veze. Situacija je neodrživa i vjerojatno će se pogoršati u ne tako dalekoj budućnosti.

Trenutno je EU očito napukla organizacija. Vodi se politička bitka oko budućeg oblika EU. Naravno, Brisel bi više volio Europu u kojoj su nacionalne države podređene EU. Eurokrate sanjaju o danu kada će kontinent biti usklađeni blok sa evropskim identitetom. U stvari, “sve bliža veza” nalazi se u DNK EU-a od njenog osnivanja.

S druge strane, Morawiecki želi Europu koja čuva nacionalne kulture i nacionalne identitete. U intervjuu je rekao: “U EU postoji 27 zemalja, plus neke koje su usko povezane s njom, ali nisu dio Europske unije, ali sve one imaju snažan identitet, kulturno nasljeđe, jezik i tradiciju. “

Takva mišljenja su odvratna za Eurocrats-e, koji nacionalne razlike smatraju preprekom njihovom konačnom cilju da budu Sjedinjene Države Europe. Da bi postigli svoj krajnji cilj, eurokrati traže da nacionalni identiteti budu podređeni prevladavajućoj evropskoj kulturi. Morawiecki s pravom proturječi toj ideji izjavom da “Europa koja želi biti jaka mora biti Europa kuće”. Također je zauzeo stav da bi Evropa mogla imati mjesto na vrhu u globalnim poslovima “a da ne podrazumijeva filozofiju” sve kako odgovara “u koju izgleda vjeruju neki briselski eurokrati”.

Pored toga, ambicija EU da postane Sjedinjene Američke Države sve više liči na snažni san. Istraživanja koja je nedavno objavilo Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR) pokazala su da je povjerenje u EU doseglo najniži nivo.

Iako su ove brojke loše za eurokrate, one neće promijeniti kurs. Njihov uobičajeni odgovor na ove vrste negativnih anketa je tvrdnja da kontinentu jednostavno treba “više EU” – iluzija da evropska javnost jednostavno mora naučiti više o dostignućima EU, a zatim ih naučiti voljeti. Stoga će eurokrati nastaviti slijediti svoj krajnji cilj pune integracije, čak i ako su neke države članice poput Poljske protiv toga. Nadalje, s UK-om koji je sada van jednadžbe, kočnice na šinama ka evropskoj superdržavi jednom zauvijek popuštaju.

Ako riječi Morawieckog odražavaju stavove njegove zemlje, tada će doći dan kada će Poljska morati odlučiti hoće li se pridružiti EU. Čak sumnjam da će prije isteka desetljeća Poljska morati odlučiti hoće li ostati u vozu EU, čija je krajnja destinacija Sjedinjene Države Evrope. Ili slijedite britanski primjer i izadite prije nego što bude prekasno. Međutim, jedno je već sigurno: Brisel neće napraviti kompromis.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime