BRUSEL I EU UVELI DALJNE SANKCIJE RUSIJI

0
Kopiraj link

U Brusel su u ponedjeljak uvedene daljnje sankcije Rusiji. Razlog koji su ministri vanjskih poslova Njemačke, Litvanije i Luksemburga unaprijed naveli bilo je uvjerenje ruskog političkog blogera Alekseja Nawalny, Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi govorilo je o “nelegitimnim restriktivnim mjerama”.

Na inicijativu Litvanskog Ministra vanjskih poslova, povjerenici Navalny Leonid Volkov i Ivan Schdanov održali su 22. Februara Presskonferenciju u litvanskoj Ambasadi u Bruselu. Također su se sastali s ministrima vanjskih poslova EU i diplomatima u pripremi za nove sankcije.

Litvanija je sa svojih gotovo 2,8 miliona stanovnika jedan od najodlučnijih zagovornika oštrog stava Europske unije prema Rusiji. U Njemačkoj je predsjednik Gitanas Nausėda, pod vodstvom kancelarke Angele Merkel (CDU), pronašao utjecajnog i moćnog partnera koji će dati težinu zahtjevima Vilniusa unutar EU. Zajedno s Jeanom Asselbornom, ministrom vanjskih poslova Velikog vojvodstva Luksemburg, i litvanskim kolegom Gabrieliusom Landsbergisom, savezni ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) pozvao je na nove sankcije protiv Rusije na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bruselu ponedjeljak.

Zbog Navalnyjeve osude: savezni ministar vanjskih poslova Maas za daljnje sankcije Rusiji

Trio je tom prilikom osudio osuđujuću presudu za ruskog političkog blogera i aktivista Alekseja Nawalny dvije i po godine zatvorskog logora. Asselborn je čak govorio o činjenici da je smatrao da je “potrebno” braniti “najelementarnija ljudska prava u Rusiji”.

Rusija je primila k znanju ovaj novi krug sankcija EU-a, ali optužila je EU za miješanje u unutarnje stvari zemlje. Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi izjavilo je:

“Razočaravajuće je što je 22. Februara ove godine Vijeće Europske unije za vanjske poslove pod izmišljenom izlikom donijelo odluku o pripremi novih ilegalnih jednostranih ograničenja protiv ruskih građana. Još jedna prilika za Europsku uniju da nastavi svoj put umjetnije [Uvetna veza za preispitivanje sankcija i pritisaka u odnosima s Rusijom, koja je tekom godina pokazala krajnju neučinkovitost, propuštena je. Umjesto toga, u Bruxellesu je, pokoravajući se blokovskoj disciplini i antiruskim stereotipima, instinktivno pritiskajući gumb sankcije još jednom ‘- što ne funkcionira. Osim toga, suprotno logici, prvo se donosi politička odluka [protiv ljudi], koju potom planira odabrati nasumce. “

Moskva “kategorički” odbija miješanje Brusela u unutrašnje stvari:

“Smatramo kategorički neprihvatljivim stalno odzvanjajuće nezakonite i apsurdne zahteve za ‘puštanjem’ građanina Ruske Federacije osuđenog za gospodarske zločine – od strane ruskog suda, na teritoriju naše zemlje, u skladu s ruskim zakonodavstvom. U međunarodnoj praksi tako nešto naziva se miješanjem u unutarnja pitanja suverene države “.

Leonid Sluzki, predsjednik Odbora za vanjske poslove Dume, rekao je novinskoj agenciji Interfax da nove sankcije neće ostati bez odgovora. To su “daljnji korak prema pogoršanju odnosa s Rusijom”. Slucki nije objasnio koje bi protumjere Moskva željela poduzeti. Prije dve nedelje Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio je mogućnošću prekida odnosa s EU ako Brusel uvede nove sankcije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime