Čudna scena na samitu EU – Merkelova ne želi da se rukuje sa von der Leyenom

0
Kopiraj link
Merkel se trgnula i odbila rukovanje sa njenom koleginicom, zatim je koleginica von der Leyen povukla svoje ruke .

Možeš li se ponovo rukovati? Čini se da je kancelarka Angela Merkel na ovo pitanje odgovorila ne. Na samitu EU se trgnula kada je Ursula von der Leyen htela da je pozdravi – rezultat je bio, pa, čudan.

Rukovanje je palo na loš glas, i to ne samo od juče. Svako ko se rukuje može prenijeti viruse, kao što su stručnjaci više puta naglašavali na početku pandemije korone, a za mnoge je najava dovela do male promjene kulture: dovoljan je osmijeh da vas pozdravi, alternativno pomalo glomazan pozdrav korona s Laktovi su navedeni ili pribjegli mnogo jednostavnijoj provjeri šakom.

Ali postoje izuzeci. Situacije u kojima vam, da tako kažem, proklizava, dogodile su se u četvrtak na samitu EU u Briselu. Video prikazuje kako predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prilazi kancelarki Angeli Merkel. Von der Leyen ispruži ruku. Merkel, oprezna i svjesna medijskog uticaja kao i uvijek, brzo povlači svoje. Obje žene se nakratko trgnu.

Zatim, tu je i najčudniji stisak ruke koji se već duže vrijeme primjećuje u politici: Merkel pruža šaku kolegi iz CDU-a, von der Leyen je drži objema rukama. Osmeh je sa obe strane. Uz njega je kiparski predsjednik Nikos Anastasiadis, koji ni nakon godinu i po dana pandemije ne uspijeva navući masku na nos.

Za Merkel će to vjerovatno biti posljednji samit EU. Shodno tome, vodeći političari su prepoznali odlazećeg kancelara. Merkel je “kompromisna mašina”, rekao je u petak luksemburški premijer Xavier Bettel. Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg opisao ga je kao “raj mira u EU”.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da je Merkel oblikovala Evropu 16 godina. Pohvalio je njihovu “humanost” i izrazio nadu da će sljedeća kancelarka “igrati važnu ulogu u Evropi”. Merkel je trenutno najduži pregovarač sa EU. Imala je više od 100 samita EU sa noćnim debatama – i bezbrojnim rukovanjem.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime