Dogovor Prištine i Izraela

0
Kopiraj link

Priština o Izraelu da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu otvorilo  je žestoke kritike u Turskoj, a predsednik Redžep Tajip Erdogan veruje da je  Kosovo izdalo i njega i muslimanski svet.

Na nedavno uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i  Kosova i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu takođe je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Palestine, ocenivši taj čin kao razočaravajući i pozivajući Prištini da poništi odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

„Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom državom (Izrael) i izjava o nameri da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu korak je koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini da bi ubedilo svet da ga prizna”, navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva.

Izrael i Kosovo su zvanično uspostavili diplomatske odnose 1. februara

Izraelski ministar spoljnih poslova Gabrijel Aškenazi je taj dan nazvao istorijskim i zahvalio Americi na njemu, a zatim otkrio ploču sa natpisom „Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael”.

Priznanje Kosova od strane Izraela je deo sporazuma između Prištine i Beograda u čemu je posredovala administracija Donalda Trampa u septembru prošle godine, prenosi Tanjug.

Sporazum je takođe obuhvatio uzajamno priznanje između Kosova i Izraela, kao i posvećenost Beograda i Prištine da uspostave svoje ambasade u Jerusalimu.

Kosovo je prva država s većinskim muslimanskim stanovništvom koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu.
Turska je uvek i redovno podržavala Kosovski narod,ali izgleda da u Budućnosti od toga više neće biti ništa.
Presednik Turske je glasno više puta ponovno,  da se u Budućnosti u regionu ništa nemože i neće raditi bez saglasnosti Turske, i da su ta vremena prošla kad su Tursku zaobilazila važna pitanja. Ipak Kosovu je više potrebnija Turska  nego Amerika.
Kosovo je bukvalno izdalo Tursku i Turskog Presednika. Na Američko licemjerstvo Turska više ne pada, no izgleda poslovica ko će koga nego svoga,se potezom Kosova potvrdjuje.
Kosovo bi trebalo dobro da razmisli o komšinskim odnosima

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime