Grčka ukida zabranu davanja krvi za homoseksualce i biseksualne muškarce

0
Kopiraj link

Vlasti u Grčkoj ukinule su deceniju staru zabranu kojom se homoseksualcima i biseksualnim muškarcima zabranjuje davanje krvi. Grčka je donedavno bila jedna od rijetkih zemalja koja je podržala ograničenje.

U ponedjeljak je grčko ministarstvo zdravlja dekretom odobrilo revidirani obrazac za potencijalne davaoce krvi. Istospolni seksualni odnosi kao kriterijumi koji isključuju osobu od davanja krvi uklonjeni su iz dokumenta, objavio je list Kathimerini.

Ranije je obrazac potencijalnog davaoca krvi sadržavao klauzulu da muškarac ne smije djelovati kao davalac krvi ako je imao seksualni odnos s drugim muškarcem barem jednom od 1977. godine.

Nakon izbijanja epidemije HIV/AIDS-a ( Sida) 1980-ih, nekoliko zemalja je uvelo kontrolu davanja krvi nakon što je zaražena krv koju su dali korisnici droga i zatvorenici kontaminirali zalihe. Prema internet portalu Equaldex, Grčka je bila jedna od rijetkih zemalja koja je do kraja podržala zabranu davanja krvi za homoseksualce i biseksualne muškarce. Ostaje na snazi ​​u Kini, Hrvatskoj, Maleziji, Filipinima, Turskoj i Sloveniji. Litvanija planira da ukine zabranu u maju 2022.

U Sjedinjenim Državama zabrana je ukinuta 2015. godine, ali je darivanje krvi sada dozvoljeno samo tri mjeseca nakon posljednjeg homoseksualnog kontakta. Slični rokovi, koji se kreću od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, vrijede i za davaoce krvi u još 20-ak zemalja svijeta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime