Hitna sjednica kriznog štaba u SAD-u: Stotine obolelih od srčanih infekcija nakon cijepljenja na bazi mRNA

0
Kopiraj link

Američko Ministarstvo zdravlja saziva “hitni sastanak” na kojem se raspravlja o neočekivanom broju izvještaja o srčanim infekcijama nakon cijepljenja protiv Pfizera i Moderne. Pogođeni su posebno mladići. Pfizer sada planira testirati vakcine na šestomjesečnoj djeci.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najavili su u četvrtak da će sazvati “hitni sastanak” svojih savjetnika za 18. juni kako bi se pozabavili neočekivano velikim brojem izvještaja o upali srca nakon primjene Pfizerovih cjepiva na bazi mRNA 19 i razgovarati o Moderni.

Novi detalji o miokarditisu i perikarditisu prvi su se put pojavili u prezentacijama panelu nezavisnih savjetnika Uprave za hranu i lijekove (FDA) koji su se sastali jučer kako bi razgovarali o tome kako bi agencija trebala dobiti hitno odobrenje za cjepiva COVID-19 kod mališana.

Prema izvještaju američke televizije CBS, CDC je ranije objavio da su se izvještaji o srčanim infekcijama dogodili, posebno kod mlađih muškaraca i tinejdžera, nakon druge doze vakcine, te da su djeca od 16 do 24 godine imala “vidio veći broj njih.” Neočekivano veći broj slučajeva nego što se očekivalo. Prošlog mjeseca CDC je zatražio od Doktora da “pitaju o prethodnom cijepljenju protiv COVID-19” kod pacijenata sa simptomima upale srca.

Prema izvještaju američke internetske stranice vijesti The Epoch Times, američka vlada zaprimila je gotovo 800 izvještaja o srčanim infekcijama kod ljudi koji su primili COVID-19 cjepivo. CDC je rekao da trenutno istražuju 226 od skoro 800 izvještaja.

U međuvremenu, američki Fond za zaštitu zdravlja djece izvijestio je da je Pfizer ranije ove sedmice objavio da je odlučio o dozama koje će se koristiti u kliničkom ispitivanju kod djece uzrasta od šest mjeseci; grupa se nada da će moći predstaviti podatke do oktobra. Pfizer je prethodno dobio hitno odobrenje za svoje cjepivo protiv COVID-19 za američku djecu u dobi od dvanaest godina prošlog mjeseca. Moderna je takođe izjavila da se takođe prijavila za dozvolu FDA za davanje svoje mRNA vakcine tinejdžerima.

Iako je Pfizer najavio da će ispitivanja za djecu uzrasta dvije i više godina završiti do septembra, službenici FDA-e prethodno su upozorili da bi odobravanje cjepiva za ove dobne skupine moglo potrajati duže – najranije “od sredine do kasne jeseni”. Pritom su se oslanjali na dodatne podatke o praćenju potrebne djeci nakon vakcinacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime