INCIDENT U NUKLEARNOJ ELEKTRANI ZA DOBIVANJE URANIJUM:TEHERAN GOVORI O “NUKLEARNOM TERORIZMU”

0
Kopiraj link

U nedjelju je izveden “teroristički napad” na iransko nuklearnu Elektranu u Natanzu, objavio je u nedelju iranski šef nuklearne industrije. U početku se govorilo o električnom “incidentu”.

Iran je u petak pustio u rad nove centrifuge za obogaćavanje urana. Jedan dan kasnije zabeležen je “električni incident”, ali nije nanio daljnju štetu. Iranska vlada izjavila je u nedelju da se čini da je incident bio napad.Islamska Republika upozorila je da se rezerviraju “mere” protiv onih koji stoje iza napada na nuklearnu elektranu u Natanzu u provinciji Isfahan. Šef iranske organizacije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi rekao je u nedelju na državnoj televiziji. Salehi je govorio o nuklearnom terorizmu.

Neimenovani izvori rekli su izraelskom kanalu News 13 da iza napada stoji izraelska strana obavještajna agencija Mossad.

Prema izraelskim medijima, rečeno je da je incident izazvan cyber napadom. Izraelski zvaničnici još nisu dobili službenu izjavu. Član energetske komisije iranskog parlamenta Malek Shariati Niasar također je incident opisao kao “vrlo sumnjiv” i rekao da veruje da bi to mogao biti “sabotaža ili infiltracija”.

Iranski mediji također su izvestili u nedelju navečer da je medijskigovornik organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi imao nesreću prilikom poseta nuklearnom postrojenju u Natanzu, ozledivši glavu i zglob.

Teheran naglašava da je program obogaćivanja urana u zemlji u mirotvorne svrhe. Početkom februara objavljeno je da je instalirano stotine centrifuga s većim kapacitetom za obogaćivanje urana. Incident se dogodio nekoliko sati nakon što je iranski predsednik Hassan Rohani službeno otvorio centrifuge.

SAD su Iran optužile za kršenje dogovora nuklearnog sporazuma iz 2015. godine (Zajednički sveobuhvatni plan akcije). Trenutno se pregovara o oživljavanju sporazuma. Sjedinjene Države povukle su se iz sporazuma 2018. pod američkim predsednikom Donaldom Trumpom. Nove američke sankcije protiv Islamske Republike Iran stupile su na snagu. Ako se Iran ponovo bude pridržavao odredbi sporazuma, SAD bi se opet pridružile tom sporazumu, rekao je američki predsednik Joe Biden. S druge strane, Teheran u početku traži ukidanje svih sankcija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime