INSTRUKCIJA JE U SUPROTNOSTI SA USTAVOM

0
Kopiraj link


Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske, od strane SDA, reakcija instrukciju pedagoškog zavoda RS


Reagujući na instrukciju direktora Republičkog pedagoškog zavoda RS, Predraga Damjanovića u kojoj poziva sve direktore osnovnih i srednjih škola u RS-u da obilježe Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, potpredsjednik Salkić je istakao da je ovo očiti dokaz nasilnog uspostavljanja „srpskog sveta“ putem entitetskih institucija u situaciji kada Bošnjaci nemaju ustavne mehanizme da se suprotstave ovom nasilju.

 • Instrukcija koju je uputio direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, Predrag Damjanović, je sa pozicije Ustava entiteta koji garantuje obrazovanje pod jednakim uslovima neprihvatljiva.
  Također, sa pozicije Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koji garantuje obrazovanje bez bilo kog oblika diskriminacije: “ U osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika , nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu.”, ona je neprihvatljiva.
  Ovo je očiti dokaz nasilnog uspostavljanja „srpskog sveta“ putem entitetskih institucija u situaciji kada Bošnjaci nemaju ustavne mehanizme da se suprotstave ovom nasilju.
  Ovakvo ponašanje je direktna posljedica dugogodišnjeg blagonaklonog odnosa OHR-a i OSCE-a spram diskriminacije bošnjačkih učenika koju provode vlasti u ovom entitetu.
  OHR je dužan i obavezan po svom mandatu da obezbijedi provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma što uključuje okruženje bez diskriminacije za one koji su se vratili.
  OHR i OSCE godinama bez ozbiljne reakcije posmatraju kršenje prava djece Bošnjaka u ovom entitetu. Pozivam vas da prestanete to činiti i da iskoristite mehanizme koje imate i prekinete diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu u ovom entitetu.
  Bošnjačkoj djeci i nastavnom osoblju nije mjesto na ovakvim časovima bez obzira na ovakvu instrukciju koja krši ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime