Izjava EU – Veće sigurnosti Ujedinjenih nacija: situacija u Bosni i Hercegovini

0
Kopiraj link

maja 2021., New York – Izjava u ime Evropske unije i njenih država članica H.E. Gospodin Olof Skoog, šef Delegacije Europske unije pri Ujedinjenim nacijama, na debati Vijeća sigurnosti o situaciji u Bosni i Hercegovini

Gospodine predsjedniče,

Čast mi je da govorim u ime Europske unije i njenih 27 država članica.

Zemlje kandidati Turska, Republika Sjeverna Makedonija *, Crna Gora * i Albanija * pridružuju se ovoj izjavi.

Dopustite mi da se prvo pridružim drugima u zahvaljivanju visokom predstavniku Valentinu Inzku i ponavljanju stalne podrške EU njegovoj misiji.

U decembru 2019. Vijeće Europske unije pozvalo je izvršna i zakonodavna tijela na svim nivoima vlasti da počnu rješavati 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, u skladu sa interesima svi građani da napreduju ka Europskoj uniji.

Prošle godine, vlasti Bosne i Hercegovine poduzele su neke korake u cilju rješavanja ključnih prioriteta Mišljenja, uključujući održavanje lokalnih izbora u Mostaru prvi put od 2008. godine, usvajanje revidirane Nacionalne strategije za ratne zločine i Strateškog okvira za javno Reforma uprave na svim nivoima vlasti, kao i pripreme za održavanje parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Pozivamo vlasti u zemlji da nastave na ovom zamahu i iskoriste priliku ove 2021. godine, koja je neizborna, da nastave sudjelovati u reformama, dajući tako opipljiv dokaz da je Bosna i Hercegovina spremna učiniti šta je potrebno da bi se postalo članom EU. Samo provedbom reformi, Bosna i Hercegovina će napredovati prema EU.

Posebno ove godine očekujemo da će Bosna i Hercegovina osigurati da se budući izbori provode u skladu s evropskim standardima primjenjujući OSCE / ODIHR i relevantne preporuke Venecijanske komisije, te osiguravajući transparentnost finansiranja političkih stranaka. Uzimajući u obzir institucionalne mehanizme utvrđene Daytonskim mirovnim sporazumom, Bosna i Hercegovina treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala jednakost i nediskriminaciju građana, posebno obraćajući se sudskoj praksi Sejdić-Finci Europskog suda za ljudska prava Prava (ESLJP). EU žali zbog toga što Ustav Bosne i Hercegovine i dalje nije u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, prema presudi u predmetima Sejdić-Finci i srodnim slučajevima. EU naglašava da brojne odluke Ustavnog suda tek trebaju biti u potpunosti provedene. EU poziva na inkluzivni proces izborne reforme, istinskim dijalogom i u skladu s evropskim standardima koji bi eliminirao sve oblike nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu. S tim u vezi, podvlačimo da se ne smiju poduzimati zakonodavni ili politički koraci koji bi provođenje presuda Sejdić-Finci i srodnih presuda ESLJP-a učinili izazovnijim.

Također očekujemo da će Bosna i Hercegovina odlučno raditi na provedbi ostalih 14 ključnih prioriteta, posebno na jačanju vladavine zakona, posebno neovisnosti i integriteta pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, suzbijanju radikalizacije kao i garantovanje neovisnosti medija, sigurnosti novinara, promocija zapošljavanja i obrazovanja mladih, rodna ravnopravnost i obnavljanje njihovih napora u pravcu socioekonomskih reformi.

Gospodine predsjedniče,

Žao nam je što je 2020. godinu, kojom je proslavljen 25. obilježavanje genocida u Srebrenici i godišnjica Daytonskog / Pariškog mirovnog sporazuma, obilježena ustrajnošću nacionalističke retorike usmjerene na stvaranje klime podjela, uključujući i javne vlasti / političare .

Ove godine 2021. očekujemo da će politički lideri poduzeti snažne i konkretne akcije pokazujući svoju duboku posvećenost promicanju pomirenja u zemlji. Revizionizam, posebno minimiziranje ili poricanje genocida u Srebrenici, i veličanje ratnih zločinaca proturječe vrijednostima Evropske unije i nespojivi su s izgledima za integraciju u Europsku uniju.

Uprkos našim opetovanim pozivima za uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja migracijama i azilom, vlasti nisu mogle spriječiti i brzo se pozabaviti ozbiljnom humanitarnom krizom prošlog decembra, koja je u zimu izgubila nekoliko stotina migranata i izbjeglica bez pristojnih beskućništva. Otada su vlasti preduzele opipljive mjere za rješavanje najnužnijih humanitarnih potreba. Ovi napori se moraju nastaviti, uzimajući u obzir potrebu za ravnopravnom podjelom odgovornosti između entiteta i kantona u pogledu smještajnih kapaciteta, kao i rad usmjeren na jačanje kapaciteta upravljanja granicama.

Bosna i Hercegovina, kao i ostatak Europe, i dalje je pod snažnim utjecajem globalne pandemije COVID-19. U ovim teškim vremenima EU ostaje čvrsto angažirana u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju neposrednih zdravstvenih potreba, kao i u dugoročnom socijalnom i ekonomskom utjecaju koji proizlazi iz pandemije. Ekonomski i investicioni plan Komisije za 2020. godinu i isporuka vakcina započeli su na osnovu nedavno potpisanih bespovratnih sredstava iz programa IPA za pokrivanje troškova vakcine koju su države članice EU ponovo prodale zapadnom Balkanu, kao i važnu podršku koju pružaju Tim Europe u objektu COVAX, još jednom pokazuje snažnu posvećenost EU Bosni i Hercegovini i svim partnerima sa zapadnog Balkana

Na kraju, s obzirom na političku i sigurnosnu situaciju na terenu i važnost održavanja sigurnog i sigurnog okruženja, Europska unija ponavlja svoju čvrstu podršku EUFOR-u Althea i mandatu koji joj je povjerilo Vijeće sigurnosti. EU poziva sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da napuste podjelu i secesionističku retoriku utemeljenu u prošlosti. Također želimo ponoviti nedvosmislenu predanost EU suverenitetu, jedinstvu, teritorijalnom integritetu i multietničkoj raznolikosti Bosne i Hercegovine. Ovo je naša čvrsta i nepromijenjena pozicija. EU i njene države članice u potpunosti i čvrsto podržavaju perspektivu Bosne i Hercegovine prema EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji. Hvala rekao je Olof Skoog šef Delegacije Evropske Unije na danasnjem skupu Ujedinjenih Nacija .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime