Izvoz oružja u Kolumbiju zaobilaznim putem: Sig Sauer će skupo platiti izvoz❗

0
Kopiraj link

Prvo legalno u SAD, a odatle u Kolumbiju: neovlašteni izvoz pištolja iz Njemačke skupo košta proizvođača oružja Sig Sauer. Federalni sud pravde potvrdio je sudsku naredbu za oduzimanje oko 11 miliona eura.

Tokom protesta protiv proizvođača oružja Sig Sauer 1. jula 2021. godine na tržnom centru u Karlsruheu mogu se vidjeti uniformirani naoružani kartonski displeji. Ispred nje leži osoba ispod platna koja bi trebala simbolizirati osobu na koju je pucano.

Proizvođač oružja Sig Sauer isporučio je više od 47.000 pištolja SP 2022 sestrinskoj kompaniji u SAD-u između 2009. i 2011. godine. Od toga je preko 38.000 reeksportovano u Kolumbiju. Međutim, odobren je samo izvoz u SAD. Pištolji su pripali kolumbijskoj nacionalnoj policiji.

Prema Sigu Saueru, tadašnja Obamina administracija imala je nalog da pruži podršku kolumbijskim vlastima u borbi protiv kriminala povezanog s drogom. Sada je postupak skup za njemačke proizvođače oružja.

Sudsko naloženo oduzimanje ukupno 11,1 miliona eura za izvoz oružja zaobilaznim putem je legalno, odlučio je Savezni sud u četvrtak u Karlsruheu. Presuda regionalnog suda u Kielu, koji je naložio naplatu miliona od tri kompanije Sig-Sauer, uglavnom je konačna. Iznos naplate bio je tačno utvrđen u dva slučaja, u kompaniji u Eckernfördeu predmet je vraćen na ponovne pregovore.

U to je vrijeme, međutim, Ministarstvo vanjskih poslova klasificiralo situaciju ozbiljne u Kolumbiji kao ozbiljnu. Zemlja pati od nasilja i siromaštva. Mjesecima se vode nasilni protesti protiv vlade. “Akcija vika – Zaustavite trgovinu oružjem!” kritizirao mirne proteste koji su tamo “pucali u policiji”.

Mirovni aktivisti protestirali su ispred presude BGH pod motom “Njemačko oružje ubija u Kolumbiji” protiv izvoza oružja u zemlju. Organizacija za pomoć djeci Terre des Hommes tvrdi da ima dokaze da se njemački pištolji koriste i u zločinima od strane narko-bandi, paravojnih formacija i gerilskih grupa u Kolumbiji.

U aprilu 2019. Regionalni sud u Kielu izrekao je uslovne kazne i visoke novčane zahtjeve protiv trojice bivših izvoznih službenika. Ove presude bile su konačne i prije odluke BGH. Revizija je sada usmjerena protiv oduzimanja milionskih dolara. Prema proračunu suda, Nijemac Sig Sauer Beteiligungs GmbH od prodaje američkoj kompaniji dobio je 7,4 miliona eura. Promet u trgovini oružjem između američke kompanije Sig Sauer Inc. i američke vojske procijenjen je na 11,1 milion eura.

Trenutna presuda najvišeg njemačkog krivičnog suda druga je protiv proizvođača oružja u kratkom vremenu: 30. marta, isti BGH Senat presudio je slično kao i Heckler & Koch. Tada je potvrdio da je oduzimanje više od tri miliona eura za ilegalni izvoz oružja u Meksiko legalno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime