Jerusalem Post: Pfizer Izrael naziva “BANANEN REPUBLIKA i zaustavlja isporuku VAKCINA COVID-19

0
Kopiraj link

Živci američkog farmaceutskog giganta Pfizer očito su na ivici. Prema medijskim izvještajima, navodno je Pfizer zamrznuo pošiljke svoje vakcine jer Izrael još nije platio posljednjih 2,5 miliona doza.

Prema izvještaju Jeruzalemskih Medija, u Izraelu se u nedelju nakon kraja Pashalne sedmice očekivalo oko 700 000 doza vakccina Pfizer – ali očigledno je isporuka odgođena. Razlog zaustavljanja isporuke su neizmirene uplate Pfizeru. Čelnici Pfizera navodno su Izrael nazvali “banana republikom” i izrazili nerazumijevanje kako bi se tako nešto moglo dogoditi u organiziranoj zemlji, rekao je u ponedjeljak dopisnik izraelske vojske Galatz, radio u programu “Dobro jutro Izrael”

Zasad je jedini službeni komentar Pfizera da je originalni sporazum s Izraelom o nespecifikovanom broju doza vakcine, potpisan u novembru 2020. godine, istekao i da se radi na “ažuriranju sporazuma” i “isporuci dodatnih vakcina u zemlju . ” U izjavi, Pfizer je dodao, “Kako se ovaj posao nastavlja, isporuke se mogu prilagoditi.”

Izrael je navodno kupio 15 miliona doza vakcina koje su napravili Pfizer i BioNTech, te još 12 miliona doza cjepiva od Moderne i AstraZenece. Izrael je navodno potrošio 2,6 milijardi šekela (oko 665 miliona eura) i rezervirao je još 2,5 milijarde šekela (oko 640 miliona eura) za daljnju kupovinu, rekao je vladi prošlog meseca predstavnik ministarstva zdravlja. Podaci koji su prvi put objavljeni na zahtev predsjednika odbora za finansije Knesset Moshe Gafnija pokazuju da je Izrael platio cenu po dozi koja je “mnogo veća” nego što se ranije mislilo.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja zatražilo je odobrenje za dobivanje još 30 miliona doza. Međutim, sastanak je otkazan zbog sukoba između premijera Benjamina Netanyahua i njegovog koalicijskog partnera Bennyja Gantza, izvestili su izraelski mediji. Kako navodi Jerusalem Post, navodno je Gantz otkazao sastanak jer je Netanyahu odbio potvrditi Gantza za ministra pravde. Gantz je ministar odbrane i zamenski premijer Izraela od 17. maja 2020.

Gantzova kancelarija rekla je da je kupovina 2,5 miliona cjepiva već odobrena i da je za kašnjenje u plaćanju kriv ministar zdravstva Yuli Edelstein, član Netanyahu-ove stranke Likud. Ministarstvo zdravlja nije komentiralo navode. Netanyahu je u kompliciranoj koalicijskoj vladi sa izazivačem Gantzom od maja 2020. godine, nakon što treći izbori u godinu dana nisu uspeli stvoriti održivu većinsku koaliciju.

Još jedan brzi izbor održan prošlog mjeseca nije rešio nered. Prema objavljenim preliminarnim rezultatima, niti stranke za koje se veruje da su pristalice premijera Benjamina Netanyahu-a niti njegovi protivnici nisu postigle jasnu većinu. Ukupno 13 stranaka ušlo je u parlament. Vrh vage mogla bi biti arapska stranka Raam.

Prema medijskim izvještajima, Gantzov interes za Ministarstvo pravosuđa možda je povezan s činjenicom da se Netanyahu trenutno suočava s nizom optužbi za korupciju. Šef Pfizera Albert Bourla trebao je posetiti Izrael početkom marta kako bi pregovarao o daljnjim isporukama, a možda čak i o proizvodnji vakcine. Međutim, otkazao je putovanje pet dana prije zakazanog sastanka s obrazloženjem da on i njegov tim još nisu u potpunosti cijepljeni i da bi želeli doći kasnije. Želi se vratiti kad se “ukinu ili poboljšaju ograničenja na koronavirus i omoguće bolji uslovi za posetu”.

InsiderBalkan Team

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime