Kao prva država na svetu: Kina dozvoljava cijepljenje protiv COVID-19 za decu od treće godine!

0
Kopiraj link

U Kini se mala deca sada također mogu cijepiti protiv COVID-19. Kineski proizvođač Sinovac potvrdio je da je dobio hitno odobrenje za decu od tri godine i više. I dalje je nejasno kada će vakcinacija zaista započeti.

Govornik medija Sinovca potvrdio je u utorak da je kompanijska vakcina COVID-19 dobila hitno odobrenje za upotrebu od tri do 17 godina. Vakcina Sinovac uspješno je završila rane faze studija vakcine i kod dece i kod adolescenata, a kompanija planira uskoro objaviti podatke u naučnom Magazinu. Međutim, proizvođač nije dao tačno vreme kada će deca biti vakcinisana njime.

Predstavnici Sinopharma, proizvođača drugog cjepiva COVID-19 proizvedenog u Kini, također su izjavili da njihovi podaci pokazuju sigurnu i efikasnu upotrebu čak i kod male djece.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) još ne preporučuje cijepljenje maloletnika protiv COVID-19. Unatoč tome, neke su zemlje već počele cijepiti decu od dvanaest i više godina. U maju je SZO apelovala na bogate države da doniraju vakcinu protiv COVID-19 siromašnijim zemljama, umesto da sada njome vakcinišu djecu. “Razumijem zašto neke zemlje žele cijepiti svoju decu i adolescente. Ali u ovom trenutku vas molim da to preispitate”, rekao je tada generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U ponedeljak je kineska nacionalna zdravstvena agencija potvrdila da je ta zemlja cijepila više od 777 miliona doza COVID-19 doza cijele države – ubedljivo najveći broj na svijetu.

Vlada u Pekingu ima koronavirus uglavnom pod kontrolom, policiskim časom, masovnim testovima, traženjem kontakata, karantinom i strogim ograničenjima ulaska. Od prošlog ljeta bilo je samo nekoliko manjih izbijanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime