Kodno ime »Geronimo«USA Vlada je pregovarala sa talibanima ne sa Vladom Afgana.

0
Kopiraj link

Pre deset godina, elitni američki komandos pucao je i ubio Osamu bin Ladena u Pakistanu – trijumfalni uspjeh. Ali invazija na Avganistan ne uspijeva. Paradoksalna godišnjica.

Tri četvrt sata pre ponoći stanovnici avganistanskog grada Jalalabad zaprepašteni su iznenadnom bukom aviona: urlajući helikopteri prolaze prema istoku prema obližnjoj granici s Pakistanom. Bila je mirna noć pre, kažu kasnije, a i nakon nestanka helikoptera.

Ono što čuju je uvod u poslednje, dramatično poglavlje gotovo desetogodišnjeg lova na “najopasnijeg čovjeka na svetu”, “princa terora”, koji je kao vođa al-Kaide vodio napade za New York i Washington bio je odgovoran: Osama Bin Laden.

Nestao od decembra 2001. godine, kada su ga američke trupe pustile da pobegne iz planinske tvrđave Tora Bora. Od tada ga traže sve američke obavještajne agencije i sa nagradom od 25 miliona dolara. Ipak, kao da ga je zemlja progutala, čak i ako povremene video i audio poruke dokažuju da je živ.

Kad se buka nad Dželalabadom smirila te noći 2. maja 2011. godine, ostaje mu jos sat I po života.Kada su sletela dva dvomotorna Helikoptera za Transport Chinok

S druge strane, dva “stelt” Black Hawksa, koja su prvi put korištena, vrlo tiho i vrlo duboko uputili su se prema mestu gde se teško može očekivati ​​šef al-Qaide: provincijski grad Abbottabad, 50 kilometara sjeverno u u podnožju Karakorama, popularno među penzionerskim pakistanskim oficirima. Odredište dva helikoptera je pet metara visok zid, inače prilično neuređena, trospratne kuće udaljena samo kilometar od pakistanske vojne akademije.

»Geronimo, Geronimo, Geronimo«

Odakle su izvorne informacije o boravištu Bin Ladena, dali od zarobljenog kurira ili od osobe koja je preselila, ostat će nejasne kasnije. Mesecima je CIA pokušavala prikupiti više dokaza dok istražitelji ne postanu sigurni i dok pripreme za “operaciju Neptunovo koplje” ne počne.

Bin Laden živi u Abbottabadu na severu Pakistana od 2006. godine, od svih mesta modernizacije, sa stalno rastućim sudom žena, dece i unuka, ali bez telefonske ili internet veze. U srcu Pakistana, koji je saveznik sa Sjedinjenim Državama, ali je već dugo sumnjičav prema Washingtonu. Njegova vlada, vojska i tajna služba nisu upoznati s njom.

Kada prvi od dva helikoptera Black Hawk se spušta dublje iznad imanja u Abbottabadu, udario je zadnjim delom u kuću,i sruši svoj repni rotor o zid i padne na zemlju. Nervoza je rasla u Belloj kući, gde operaciju posmatraju predsednik Barack Obama i šefovi američke administracije.

23 muškarca tajnih snaga komandosa “Delta Seals” konačno su se probili do mračne kuće. Ubijaju nekoliko stanovnika na putu do gornjeg sprata, gde konačno pronalaze i pucaju u Bin Ladena.

“Geronimo, Geronimo, Geronimo” se prenosi putem radija, lozinka za ubistvo bin Ladena. U Beloj kući Obama će reći: „Imamo ga.“ Tada će se službeno izjaviti da je Osama bin Laden zapravo trebao biti uhapšen živ. Ali ništa ne upućuje na to da je ovo ikada bio prioritet.

Današnji dramatični kraj Bin Ladena pre deset godina ući će u istoriju kao Obamin politički trijumf i pomoći će mu da pobedi na ponovnom izboru. Višestruko snimljeni 38 minuta Abbottabada savršen su kraj osvete za 11. septembar. Za one koji slede narativ o super negativcu koji je osnovao Al-Qaidu, koji napada Afriku, Bliski Istok i konačno Ameriku, smrt bin Ladena označit će dramatski verovatan kraj terora.

Al-Qaeda je procvetala iz mnogih razloga i već dugo propada dok svet traži Bin Ladena, koji se jedva usuđuje napustiti kuću u Abbotabadu. Najavljeni i osvećeni akti, no osvete nakon njegove smrti neće se ostvariti. Kobne političke greške američke vladavine u Iraku i usponu “Islamske države”, koja će nekoliko godina nakon Bin Ladenove smrti učiniti da Al-Qaida izgleda kao amaterska snaga u pitanjima džihadističkog preuzimanja vlasti.

Bin Laden je mrtav, ali vratili su se Talibani

Baš na vreme za godišnjicu proslavljenog ubistva Abbottabada, Obamin bivši potpredsednik i sadašnji predsednik Joe Biden priznaje da Sjedinjene Države podjednako neuspješno prolaze protiv snaga na koje se ne može pucati: 1. maja povlačenje Amerikanaca (a time i svih ostalih NATO snaga) iz Avganistana. Trebao bi biti završen do 11. septembra. Bajdenova prethodna vlada pregovarala je o tome isključivo s talibanima, a ne s afganistanskom vladom u Kabulu

Deset godina nakon smrti svog gosta bin Ladena, kojeg su fundamentalistički vladari u Kabulu godinama štitili, gotovo 20 godina nakon njihovog proterivanja s vlasti u roku od tri sedmice, Washington prepoznaje gubitnike prošlosti kao današnje pobednike. Paradoksalna godišnjica.

I u Avganistanu su Sjedinjene Države godinama ubijale jednog za drugim zapovednika Talibana. Ali nisu mogli zaustaviti polagani pad zemlje i povratak moći Talibana. Jednako kao što je brza pobeda protiv režima Sadama Husseina 2003. godine pretvorila Irak u funkcionalnu državu.

Svet je vrlo verovatno bolje mesto bez Bin Ladena nego s njim. Ali verovanje je varljivo da se teror i neprijateljstvom može pobediti ubijanjem vođa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime