KRAJNJE JE VREME DA SE RAZMOTRI STATUS TERITORIJE POČINJENOG GENOCIDA U BIH

0
Kopiraj link

Krajnje je vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 04. 04. 2021. godine, da je krajnje vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid.
Potpredsjednik Salkić je još jednom naglasio da je vrijeme za ispravljanje nepravde koja je učinjena žrtvama genocida u Dejtonskom mirovnom sporazumu kada su ostavljeni pod upravom onih koji su osuđeni za počinjeni genocid, a danas pod upravom onih koji ga negiraju.
-Krajnje je vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid. 25 godina nakon počinjenog genocida nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica, od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba, mi imamo vlast koja predstavlja bosanske Srbe, a koja negira počinjeni genocid, veliča ratne zločince, vrijeđa žrtve i provođenjem sistemske diskriminacije ponovo provodi etničko čišćenje u ovom entitetu.
Šutnja međunarodne zajednice i nedovoljna aktivnost podsjeća na 1992. i 1995. godinu i saučesništvo u ovom procesu. Bošnjaci i svi drugi koji vole Bosnu i Hercegovinu trebaju imati jasan i nedvosmislen konsenzus oko prijetnji teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Isto tako i prema nedjelovanju međunarodne zajednice spram procesa koje vode vlasti u ovom entitetu, koji će za posljedicu imati etničko čišćenje i nestanak Bošnjaka i Hrvata u budućnosti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Svima nam je jasno da nisu svi iz međunarodne zajednice u prošlosti bili dobronamjerni i da nisu sva rješenja koja su predlagana, a mi prihvatili, bila dobra za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake.
Zbog toga je krajnje vrijeme za čvrst, jedinstven stav i traženje ispravljanja nepravde koja je učinjena žrtvama genocida u Dejtonskom mirovnom sporazumu kada su ostavljeni pod upravom onih koji su osuđeni za počinjeni genocid, a danas pod upravom onih koji ga negiraju.
Prijatelji Bosne i Hercegovine, istine i pravde u međunarodnoj zajednici trebaju prihvatiti bolnu istinu da se unutar političkog korpusa bosanskih Srba ne naziru predstavnici koji su spremni zagovarati katarzu u narodu kojeg predstavljaju, osuditi genocid, počinioce genocida i drugih teških zločina.
Ove nesporne činjenice su više nego dovoljni razlozi za definiranje statusa ovog prostora bez dominantnog uticaja ovakvih politika.
Sve dok je ovakvo uređenje Bosne i Hercegovine sa teritorijom i imenom gdje ekskluzivitet ima samo jedan narod, čiji predstavnici otvoreno zagovaraju separatizam, Bosna i Hercegovina neće moći ići naprijed.
U očima građana ove zemlje i naših prijatelja u svijetu sve će više izgledati kao nemoguća zemlja, što i jeste konačan cilj politike Milorada Dodika i onih koji ga podržavaju u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine.
Ove činjenice nas obavezuju na traženje rješenja koja će dugoročno donijeti stabilnost građanima ove zemlje i samoj državi, jer ona je kroz historiju bila moguća kao zajednička domovina svih njenih građana, samo je danas zarobljena ustavnim uređenjem koje je nametnuto građanima ove zemlje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime