Kramp-Karrenbauer se zalaže za nuklearnu prijetnju Rusiji

0
Kopiraj link

Ministri odbrane NATO-a sastaće se u petak. Između ostalog, tamo će se razgovarati o ruskoj politici vojnog saveza. Odlazeći njemački ministar odbrane založio se za težak kurs prema Moskvi.

U intervjuu za Deutschlandfunk prije sastanka sa svojim kolegama iz NATO saveza, savezna ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjasnila se za još oštriji kurs prema Rusiji. Ona je izjavila:

„Moramo vrlo jasno dati do znanja Rusiji da smo na kraju (…) spremni da koristimo takva sredstva (kao što je nuklearno oružje) kako bi to unaprijed imalo odvraćajući učinak i da niko ne shvati ideju, na primjer (u the) sobe iznad baltičkih država ili u Crnom moru (…) za napad na NATO partnere. To je osnovna ideja NATO-a.”

Moskva je ranije najavila da će prekinuti institucionalizirane kontakte s NATO -om. Ministar odbrane je ovaj korak opisao kao ne iznenađujući. Ovo je reakcija na protjerivanje nekoliko ruskih diplomata koje zapadne države optužuju za aktivnosti tajnih službi.

Na sastanku u petak, NATO će “nastaviti sa svojim planovima odbrane” jer je Rusija postala “veliki izazov” za NATO. Kramp-Karrenbauer je optužila Moskvu da istražuje granice moguće provokacije sa NATO-om uz mnogo malih koraka dok ne dođe do “odlučne reakcije”.

Da bi otklonile ovu pretpostavljenu opasnost, države NATO-a bi morale da nastave da ulažu u svoje odbrambene kapacitete, na primer u zaštitu vazdušnog prostora. Ministar odbrane optužio je Rusiju da stalno krši zračni prostor baltičkih država, što zahtijeva “zračnu policiju”.

Postoje i hibridne prijetnje u obliku sajber napada. Osim toga, Kramp-Karrenbauer je spekulisala da je Moskva zajednički odgovorna za migracijske tokove iz Bjelorusije u EU. To bi trebalo da stvori nestabilnost i izvrši pritisak na granice.

Istovremeno, međutim, ministar odbrane je naglasio da NATO “uvijek” poziva Rusiju da uđe u dijalog. To je “druga medalja” u odnosima NATO-a sa Moskvom. Već postoje postojeći formati koji bi se mogli oživjeti.

Sekretar za štampu ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da usvajanje strategije obuzdavanja NATO-a pokazuje ispravnost odluke ruskih vlasti da prekinu dijalog sa alijansom. Napomenuo je da Rusija nikada nije imala iluzije o NATO -u i da je znala da je savez stvoren za konfrontaciju. Peskow je naglasio da zemlja preduzima sve neophodne mjere da zaštiti svoje interese.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime