Kupac za Pjongjang? SAD uvode sankcije Rusima i Sjevernokorejcima

0
Kopiraj link

Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije šestorici Sjevernokorejaca, kao i jednom ruskom državljaninu i jednoj ruskoj kompaniji. Vlasti ih optužuju za “širenje oružja za masovno uništenje”.

Washington je u srijedu najavio nove ciljeve za daljnje sankcije. Crna lista je opisana kao dio “trajnih napora Demokratske Narodne Republike Koreje u borbi protiv oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila”.

Sankcije su usmjerene na politiku Sjeverne Koreje “korištenja agenata u inostranstvu za ilegalno nabavku komponenti za oružje”, rekao je Brian Nelson, državni podsekretar u Ministarstvu finansija Sjedinjenih Država.

Između ostalog, Choe Myong Hon, državljanin Sjeverne Koreje sa sjedištem u Vladivostoku u Rusiji, optužen je da je 2010. godine isporučio rusku “opremu vezanu za telekomunikacije” Sjevernokorejskoj Drugoj akademiji nauka (SANS) koju je odobrila SAD.

Sankcije su uvedene i četvorici Sjevernokorejaca sa sjedištem u Kini zbog navodne nabavke čeličnih legura, softvera, hemikalija i drugih komponenti za raketni program Pjongjanga: Sim Kwang Sok i Pyon Kwang Chol u Dalianu, te Kim Song Hun i Kang Chol Hak u Shenyangu.

O Yong Ho sa sjedištem u Moskvi, zajedno s ruskim državljaninom Romanom Anatolijevičem Alarom i moskovskom kompanijom Parsek LLC, također su kažnjeni zbog navodnih “aktivnosti ili transakcija koje su značajno doprinijele širenju oružja za masovno uništenje ili sredstava njegove isporuke od strane Demokratskog naroda Republika Koreja.”

Ministarstvo finansija saopštilo je da su njegove akcije bile odgovor na šest lansiranja balističkih projektila od strane Sjeverne Koreje od septembra 2021. godine, od kojih je svako prekršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Posljednje lansiranje obavljeno je u utorak, a Pjongjang je tvrdio da je uspješno lansirao hipersoničnu raketu.

Kao dio sankcija, svaka imovina koja pripada navedenim ljudima u Sjedinjenim Državama bit će konfiskovana. Svako ko posluje sa navedenim osobama ili institucijama također može biti podvrgnut sankcijama SAD-a, navode u vlasti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime