Kuvajtski parlament usvojio je zakon o zabrani poslova s ​​Izraelom!

0
Kopiraj link

Predlog zakona, koji je izrađen prošle sedmice, ima za cilj učvrstiti anti-normalizacijski stav Kuvajta i osigurati njegovu kontinuiranu solidarnost s Palestincima.

Kuvajtski parlament u petak je usvojio zakon koji bi mogao dovesti do zatvora i velikih novčanih kazni za svakoga u zemlji koji budu saradjivali sa Izraelom.

Prošle sedmice, poslanici Kuvajta Adnan Abdulsamad, Hisham Al Saleh, Ali Al Qattan, Ahmad Al Hamad i Khalil Al Saleh izradili su nacrt zakona, u pokušaju da ojačaju antinormalizacijski stav države Zaljeva i njenu dalju podršku palestinskim pravima.

Zakon će ograničiti bilo koji oblik kontakta s Izraelom, dok će i državljanima Kuvajta i stanovnicima emigracije biti zabranjeno posjećivanje Izraela. Pored toga, svako izražavanje simpatije sa Izraelom mora biti zabranjeno.

Mnogi Kuvajćani već su izrazili stav u skladu sa stavom vlade. Prošle sedmice stotine Kuvajćana demonstriralo je u znak podrške Palestincima i spalilo izraelsku zastavu nakon bombardiranja Gaze u Tel Avivu. Vlasti su dozvolile skup unatoč trenutno važećim ograničenjima koronavirusa.

Kuvajt već dugo zastupa kruti pro-palestinski stav i odbija normalizirati odnose s Izraelom, za razliku od kolega iz Zalivskog vijeća za suradnju (GCC) država Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati. Takođe je prethodno radio na suzbijanju pro-izraelskih stavova unutar zemlje.

Kuvajt je također bio jedna od nekoliko arapskih i muslimanskih zemalja koje su osudile prisilno protjerivanje Izraela u jeruzalemskoj četvrti Sheikh Jarrah i njegove napade na kompleks džamije Al Aksa početkom maja. Ministarstvo vanjskih poslova Kuvajta proglasilo je prepad izraelskih snaga sigurnosti na Al-Aksu čistim nepoštivanjem muslimana i ljudskih prava.

Zalivska država rekla je da će izraelske vlasti smatrati odgovornim za sve posljedice eskalacije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime