LAVROV: IMAMO INFORMACIJU DA USA ŽELI UNIŠTITI SIRIJU

0
Kopiraj link

Lavrov: Imamo  informacije da SAD žele uništiti Siriju

Tekom prvog mjeseca mandata, vlada Bidena nije preokrenula politiku svog prethodnika o smještanju trupa na sjeveroistoku Sirije.  U četvrtak je Biden odobrio zračne napade na iračke milicije povezane s Damaskom u istočnoj Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva ima dokaze o američkim planovima raspoređivanja vojnih jedinica u Siriji na neodređeno vrijeme.  Moskva će izravno od Washingtona tražiti pojašnjenje ovog pitanja, rekao je Lavrov.  Ruski vrhunski diplomat rekao je tekom zajedničke konferencije s afganistanskim kolegom Mohammadom Hanifom Atmarom u petak:

“U posljednje vrijeme dobivamo mješovite informacije iz različitih izvora. Trenutno ih ne možemo potvrditi i želimo direktno ispitati Amerikance. Oni su navodno donijeli odluku da nikada neće napustiti Siriju, čak do te mjere da unište ovu zemlju.”

Što se tiče američkih zračnih napada u četvrtak navečer, prema američkim, bazama milicije “podržane Iranom” u istočnoj Siriji, ministar vanjskih poslova rekao je da je američka strana upozorila rusku vojsku samo nekoliko minuta prije izvođenja napada:

“Naša je vojska upozorena četiri ili pet minuta prije (napada). Naravno, dok govorimo o rješavanju sukoba, kao što je uobičajeno u odnosima ruske i američke vojske, to je ništa. To je bila neka vrsta obavijesti dok je napad je već izveden “.

Pored vojne zabrinutosti, Lavrov se također pozabavio međunarodnopravnim aspektima napada.  Napadaje nije moguće vidjeti izolirano “iz činjenice da su SAD ilegalno prisutne na sirijskom teritoriju, kršeći sve norme međunarodnog prava, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti o pomirenju u Sirijskoj Arapskoj Republici”.

Vijeće UN-a za ljudska prava: Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova optužuje West za “dvostruke standarde”

Lavrov je također kritizirao Washington zbog pritiska na druge zemlje da ne dostavljaju humanitarnu pomoć Siriji.  Također je optužio američku vladu za sprečavanje obnove u Siriji.  Lavrov je izjavio:

i dalje igraju na kartu separatizma. Oni i dalje blokiraju svaku dostavu humanitarne pomoći koristeći svoj utjecaj na druge države, a da ne spominjem (blokiranjem) opreme i materijala potrebnih za obnovu njihovih gospodarstava u područjima pod kontrolom vlade.Prisiljava svoje saveznike na sve moguće načine da ulažu u područja izvan kontrole Damaska. Istovremeno  ilegalno eksploatiraju (naftu) Siriju. “

Ruski ministar vanjskih poslova naglasio je da, osim vojnog kanala za izbjegavanje sukoba sa SAD-om, Moskva smatra “vrlo važnim” obnavljanje rusko-američko-američkih kontakata sa Sirijom na političko-diplomatskoj bazi.  “Nadamo se da će nova vlada uskoro formirati svoje timove u tu svrhu”, rekao je.

SAD su se prvi put učvrstile na jugu Sirije 2016. godine.  Između 2016. i 2017. američke trupe i njihovi kurdski saveznici potisnuli su milicije IS-a na istoku zemlje.  Nakon što je stekao kontrolu nad teritorijima, Washington nije dozvolio da ih vrate sirijskoj vladi, već je pomogao kurdskim snagama da uspostave kvazi-autonomnu državu na sjeveroistoku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime