“Lažov, i diktator”: Macron je oštro napadnut nakon što je vakcinacija obavezna – protesti planirani za 14. jul

0
Kopiraj link

Nakon uvođenja obaveznih cijepljenja, Emmanuela Macrona ne kritiziraju samo na Twitteru. Prošlog decembra je obećao da vakcinacija neće biti obavezna. Sada su najavljeni protesti za državni praznik 14. jula.

U ponedjeljak je Emmanuel Macron naredio cijepljenje koronom za određene profesionalne grupe u Francuskoj. Osoblje u bolnicama i staračkim domovima, poput zaposlenih koji imaju kontakt sa rizičnim pacijentima, mora biti cijepljeno. Rok je 15. septembar, kako je najavio švicarski portal nau.ch.

Nešto kasnije, ministar zdravlja Olivier Véran rekao je:

“Medicinski Personal koji je bez cijepljenja, više ne mogu raditi i neće biti plaćeni”

Ali stvari će postati teške i za sve ostale: od avgusta će posete bioskopima, barovima i tržnim centrima biti moguće samo sa sertifikatom – primit će se samo oni koji su vakcinisani, testirani ili geneze. Pritisak se povećava: jer će se PCR testovi naplaćivati ​​od jeseni ako nisu propisani.

Ova prijetnja nije ostala bez željnog “uspjeha”. Za rezervaciju vakcinacije brzo se objavio zapis na Twitteru: svake minute se zakaže oko 20.000 prijavöjenih.

Nove, donedavno nezamislive mjere nailaze na protest na društvenim mrežama. Optužbe diktatora brzo su iznesene, a Macronove slike postavljene su pored slika Kim Jong-una i Josefa Staljina.

Macrona su zvali i lažovom. Krajem prošle godine najavio je da neće biti obaveznog cijepljenja.

Marine Le Pen, čelnica najveće opozicione stranke u Francuskoj, desničarske konzervativne organizacije Rassemblement National, napisala je na Twitteru pozivajući se na medicinske sestre koje su već bile na kušnji tokom krize:

“Aplaudiralo im se u 20 sati, smatrali su ih svakodnevnim herojima koji su uvijek bili tu uprkos niskim platama i teškim uslovima. Sada ih se nagovara da se osjećaju krivima u nepristojnoj brutalnosti i prijeti im neplaćanje. Kakva nezahvalnost.

Poznati talijanski arhitekta i kosmopolit Robin Minotti, koji u Velikoj Britaniji posebno agitira protiv “mjera za suzbijanje pandemije COVID-19”, pozvao je Francuze da u srijedu izađu na ulice na svoj državni praznik protiv Macronove direktive:

Odmah nakon Macronovog govora u ponedjeljak, u raznim gradovima uslijedili su protesti takozvanih žutih prsluka protiv Macrona, a za srijedu je najavljeno više.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime