Moskva, Donjeck: Raspoređivanje trupa Kijeva na liniji fronta ukazuje na neposredan napad❗

0
Kopiraj link

Kijevsko raspoređivanje trupa i opreme na liniji fronta u Donbasu pokazuje da je napad na Narodne Republike Donjeck i Lugansk neizbježan. Na to upozoravaju Moskva, Minsk i, pozivajući se na izviđačke podatke, Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Hitnu zabrinutost zbog koncentracije trupa i vojne opreme u ukrajinskim oružanim snagama izrazio je u ponedjeljak Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, u prisustvu novinara. Ovo ukazuje na pripremu skorog napada. Ovo su citati ruske novinske agencije TASS:

●Zaista, ukrajinska vlada koncentriše ogroman broj vojnika i opreme na liniji dodira. Priroda ove koncentracije zaista sugerira pripreme za ofanzivnu akciju. Takva prijetnja postoji. I zaista, svako pojedinačno oružje, bilo defanzivno ili ofanzivno, [isporučeno Ukrajini ili stiglo do prvih linija] samo još više inspiriše usijane glave u Kijevu da započnu ovu operaciju. Ovo mora da je zabrinjavajuće.” “Postoji prijetnja i ona je sada vrlo visoka. Veća je nego prije.”

Moskva bi najviše voljela da zemlje NATO-a u svakoj svojoj novoj izjavi traže od kijevskog režima da ni ne razmišlja o mogućnosti vojnog rješenja sukoba u Donbasu na istoku Ukrajine, upozorio je Peskov na kraju.

Čini se da je i Belorusija izuzetno zabrinuta. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko najavio je da će Minsk zbog nedavnih događaja morati poslati “cijeli vojni kontingent” na jug zemlje, na granicu s Ukrajinom:

●Ovo nema veze sa ‘okupacijom’, samo želimo da zaštitimo našu južnu granicu. Nismo bili prvi. “Ukrajinci su tamo počeli da okupljaju vojsku. Ne razumem zašto.”

Vojnicima odbijen godišnji odmor, čak i vojnici koji su u Bolnicama,prijevremeno su pušteni iz bolnica.

Prezidijum Narodne milicije Donjecke Narodne Republike tumači konkretne podatke iz izviđanja kao znak skorog napada. Ruska novinska agencija RIA Novosti citira zamjenika šefa Eduarda Bassurina kako slijedi:

Zabilježili smo pripreme za ofanzivu u ukrajinskim oružanim formacijama koje se nalaze u zoni operacije tzv. združenih snaga.

Prema njegovim riječima, jedinice 1. odvojene tenkovske brigade, tenkovski bataljoni 53. i 54. mehanizovane brigade i 58. odvojene motorizovane pješadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine obustavili su odmore za svo osoblje. Osim toga, svim komandantima je posebno naloženo da ostanu na svojim trenutnim lokacijama i da se ni pod kojim okolnostima ne udaljavaju od svojih jedinica. Vozači oklopnih vozila i topnici koji bi mogli biti hospitalizovani biće pušteni u svoje jedinice ranije nego što je planirano.

Spremni: od tenkova preko minolovaca do raketnih bacača na bojnom polju!

Novinska agencija Donetskoye Agenstwo Novostej prenijela je njegovu izjavu da su posade tenkova i artiljerije upućene u područja oko gradova Volnovakha, Andrejevka i Dobropolje, gdje su pripremali svoje oružje i vozila za borbu.

U tenkovske bataljone stigle su ispitne komisije iz štabova komande brigade da prate spremnost naoružanja i vojne opreme i zalihe municije i goriva, kao i da provere ugradnju reaktivnih oklopnih elemenata na tenkove, navodi RIA Novosti. s osvrtom na Bassurina.

Na liniju dodira u Donbasu stigli su i samohodni sistemi za razminiranje UR-77, a isturene jedinice i napadne grupe su pojačane prenosivim mašinama za razminiranje UR-83P. Oba tipa ispaljuju projektile koji odmotavaju eksplozivne užad. Oba sistema seku prolaze u minskim poljima širine šest do 14 metara i dužine do 100 metara na udaljenosti od 250 do 400 metara. Počelo je i prebacivanje jedinica 28. brigade sa stalne lokacije u Odeskoj oblasti u Donbas. Njihov transfer se odvija pod izgovorom planirane taktičke vježbe.

70 km do centra Donjecka!

Ukrajinska vlada je rasporedila teške višecevne raketne sisteme u zonu sukoba i takođe je počela da aktivno popunjava zalihe municije za njih i artiljeriju. Bassurin je to objavio 21. januara 2020., pozivajući se na podatke iz izviđanja.

Konkretno, prema njegovim rečima, na stanici u Krasnoarmejsku istovareno je ukupno osam višecevnih raketnih bacača – dva tipa “Uragan” i šest tipa “Smerč”. Osim toga, ukrajinska vojska dopunjuje svoja terenska artiljerijska skladišta na cijelom pozorištu operacija, a posebno skladište municije u blizini grada Dobropolja sjeverno od Krasnoarmejska.

Pogled na mapu otkriva da je od Karsnoarmejska, poznatog i kao Pokrovsk u Ukrajini, oko 50 kilometara vazdušne linije do centra Donjecka. Višecevni raketni bacači Smertsch imaju domet od 70 kilometara u klasičnoj, još sovjetskoj verziji i sa odgovarajućom municijom. Salva samo jednog lansera pokriva površinu od oko 70 hektara.Prema stručnjacima, razorna snaga šest lansera lako se može uporediti sa snagom taktičke nuklearne bojeve glave.

Komando trupe – provokacije sa hemijskim oružjem kao šibicom na buretu baruta !

Na kraju, ali ne i najmanje važno, prema izvještaju Narodne milicije Donjecka od 21. januara, jedinice neonacističkog “Desnog sektora” i snajperisti iz 74. izviđačkog bataljona i specijalne jedinice SBU “Alfa” prebačeni su na liniju kontakta. u Donbasu. 24. stiglo je više elitnih trupa, nakon Avdejevke:

●Dobili smo pouzdane informacije o dolasku četrdesetak vojnika Trećeg posebnog specijalnog puka u rejon Avdejevke, koji su prethodno pod vođstvom instruktora iz Velike Britanije prošli borbenu pripremu u 142. centru za vježbu i obuku. Tamo treba da vrše provokacije”.

Avdejevka, grad pod kontrolom Kijeva nekoliko kilometara od Donjecka, nije izabran slučajno. Još u jesen 2021. godine potvrđeno je nekoliko isporuka nervnog agensa botulinum toksina u kontejnerima u obliku granata od 40 milimetara koje su bile spremne za ispaljivanje ili bacanje u Ukrajinu. Krajem godine odvedeni su u sela Krasni Liman i Avdejevka, podsjetio je Bassurin u izvještaju od 21. januara. Istovremeno, nedavno su jedinice NBC zaštite prošle intenzivnu obuku:

●Na poligonu Anadol baze 25. brigade Oružanih snaga Ukrajine izvodi se intenzivna vježba jedinica NBC zaštite. S tim u vezi, ostaje vjerovatnoća neprijateljskih provokacija upotrebom hemikalija koje su krajem 2021. godine odvezene u sela Avdejevka i Krasni Liman.”

Krajem 2021. i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je na hemijske provokacije koje bi mogla izvesti ukrajinska vojska.

Nepopravljiva šteta za ukrajinsku vojsku u slučaju napada!

Zamjenik načelnika komandnog štaba Donjecke narodne milicije u zaključku je upozorio Kijev:

●Komanda Narodne milicije DPR-a snažno savjetuje neprijatelju da se suzdrži od svojih zločinačkih planova. Ukrajinski akti agresije protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike neće proći nezapaženo. Ukrajinska vojska će pretrpjeti nepopravljivu štetu od koje se nikada neće oporaviti.”

Ovom izjavom iza sebe nema samo snage bezbjednosti dvije narodne republike, već i Rusiju. Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na nedavnim bečkim pregovorima o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja, prisjetio se ovoga u nedjelju uživo na YouTube kanalu Isolenta. Diplomata je objasnio da u dvije Narodne Republike Donjeck i Lugansk skoro milion ljudi sada ima rusko državljanstvo i Rusija ima odgovornost da ih zaštiti. Gavrilov doslovno:

●Nije li o tome opširno pisalo u štampi? Sve je bilo jasno, objašnjeno i upozoreno. Nećemo tolerisati napad na naše građane.”

U svakom slučaju, prema riječima diplomate, neće biti praznih prijetnji sa ruske strane.

U zapadnim zemljama, kao iu Kijevu posljednjih mjeseci bilo je optužbi da Rusija navodno planira invaziju na Ukrajinu. Portparol Kremlja Peskov je ovu informaciju opisao kao neosnovanu eskalaciju tenzija. Naglasio je da Rusija nikome ne predstavlja prijetnju. Istovremeno, Peskov nije isključio mogućnost provokacija koje bi opravdale takve tvrdnje. On je upozorio da bi svaki pokušaj da se kriza na jugoistoku Ukrajine riješi silom imao strašne posljedice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime