Nakon “afere s maskama” sada i “BALKANSKO MAKEDONSKA afera”: stranke Unije u vrtlogu optužbi za korupciju

0
Kopiraj link

Aferama nikad kraja: Čovek CSU-a Tobias Zech iznenađujuće je dao ostavku na svoj mandat. Reč je o plaćenom PR poslu za severno-makedonsku stranku. U aferi s maskama, na meti istražitelja je i bivši ministar pravosuđa CSU Alfred Sauter.

Član CSU-a iz Bundestaga Tobias Zech dao je ostavku na svoj mandat i svoje stranačke urede zbog mogućih “sukoba interesa”. Glavni gvornik CSU-a Markus Blume potvrdio je izjavu.

Zech je taj potez u SMS poruci prijateljima iz stranke obrazložio rečima: “Činim to kako bih zaštitio svoju porodicu i kako bih sprečio štetu svojoj stranci mogućim pokrivačem predrasuda.” Međutim, ostavka nema nikakve veze s trenutnom aferom oko zaštitnih maski s koronom.

Tobias Zech obratio se etičkom odboru CSU-a sa zahtevom da ispita moguće sukobe interesa. Ovaj je pregled u teku “, rekao je Blume. Činjenica da će Zech izvući trenutne posledice bez obzira na ishod ove provere bila je logična kako bi se izbegla šteta za CSU. To je bio” jedini pravi korak “. Čelnik regionalne skupštine CSU-a Alexander Dobrindt rekao medijima: “S razumijevanjem donosim njegovu razumljivu odluku.” Zech je svoju odluku doneo dobrovoljno, naglasio je Dobrindt.

U SMS poruci prijateljima iz stranke, koju bi mediji Minhena trebali imat,Zech je napisao da nema nikakve glavobolje sa svojim sporednim aktivnostima. O njima se uvek izveštavalo predsjedniku Bundestaga i objavljivao ih je Bundestag. “Međutim, iz današnje perspektive i u svetlu trenutne rasprave, svoje bih naručene sekundarne aktivnosti iz 2016. ocenio bih drugačije i to više ne bih radio.” Prema PNP-u, Zech i njegova Firma za savetovanje, bili su aktivni u makedonskoj predizbornoj kampanji za konzervativnu vladajuću stranku VMRO, ali su istovremeno prisustvovali datumu predizborne kampanje kao član parlamenta.

Iako sam se uvijek pobrinuo da svoje preduzetničke aktivnosti držim strogo odvojeno od obavljanja svog mandata, prepoznajem da, istovremeno poslujući, postaje sve teže transparentno i vjerodostojno postavljati jasno definirane granice kao takve iz dana u dan. posredovanje dnevnih operacija “, napisao je Zech. Rekao je PNP-u o incidentu 2016. godine:” Mislim da je to pravno nekritično. Međutim, politički se ne biste trebali tako ponašati. “

Dosta je dovoljno neobično da nemački član Bundestaga vodi kampanju za kontroverznog političara u Makedoniji”. No, prema novinskom magazinu, nije se trebalo zaustaviti uz političku potporu. “Zech nije bio samo na usluzi stranci Gruevskog politički, već i poslovno”.

Prema istraživanju, tadašnja privatna Firma Zechs, Scaliger Strategy Consulting GmbH, savetovala je makedonski VMRO-DPMNE makedonskog bivšeg premijera Nikole Gruevskog 2016. Za to je Firma dobila petocifreni savetnički honorar. Prema Spiegelu, Zech je priznao da je Firma u to vreme “imala ugovor o strateškim savetima” od stranke VMRO-DPMNE. Ova je usluga “pružena i plaćena u skladu s ugovorom”. Međutim, on se “cijelo vrijeme strogo odvajao od izvršavanja mog mandata”, rekao je Zech za novinski magazin. Dana 23. Maja 2018., bivši premijer Gruevski osuđen je na dve godine zatvora zbog korupcije u prvom suđenju. Nije se pojavio na Sudu, već je u Novembru 2018. godine pobegao u Mađarsku, gde je zatražio azil. Nedelju dana kasnije, molbi je odobreno.

39-godišnji Familijarni otac, Zech prvi je put bio član Bundestaga od 2013. do 2017. godine. U Maju 2020. ponovno je prešao na mesto člana Bundestaga koji je dao ostavku putem državne liste. Zech je obučeni prodavač na malo i studirao je poslovnu administraciju. Nedavno je bio blagajnik CSU-a Gornje Bavarske.

Zechsova ostavka pada u CD-u i CSU-u već burnim danima u ledja: Afera s maskama nedavno je postala veliki teret za stranke Unije. Georg Nüßlein, član Bundestaga koji je u međuvremenu napustio CSU, istražuje se zbog prvostepene sumnje u korupciju. Negirao je navode u vezi sa šestocifrenom provizijom putem svog Advokata. Nüßlein je najavio da se najesen više neće kandidirati za Bundestag. Član Bundestaga Nikolas Löbel iz Baden-Württemberga navodno je dobio šestocifrenu proviziju od trgovine maskama. Löbel je dao otkaz u CDU-u i vratio mu mandat u Bundestagu.

Državni tužitelj sprovodi istragu o korupciji protiv bavarskog člana CSU-a u državnom parlamentu i bivšeg ministra pravosuđa Alfreda Sautera, na temelju prvostepene sumnje. Te su istrage također povezane s kupnjom maski od strane države. Sedamdesetogodišnjak odbacuje sve optužbe protiv njega. Sauter je izjavio da je sklopio ugovor kao Advokat u poslu za isporuku maske bavarskom Ministarstvu zdravlja. Istovremeno je naglasio da je razdvojio svoj rad kao zastupnik u državnom parlamentu i Advokat.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime