Nasrallah: Biden želi blokirati stvaranje saveza između Rusije, Kine i Irana

0
Kopiraj link

Glavni generalnisekretar libanonskog Hezbolaha kritizirao je rat u Jemenu pod vodstvom Saudijske Arabije i bliskoistočnu politiku američke vlade s Izraelom u središtu. Spremnost Washingtona za razgovor u nuklearnom sporu s Iranom taktičke je prirode.

Glavni tajnik Hezbollaha Hassan Nasrallah naglasio je u govoru u sredu da je najnoviji saudijski predlog za postizanje sporazuma o prekidu vatre s Ansarullahom (Houthijem) puka obmana, izvještava Almanar.

Savetujem saudijske kraljeve da ne gube vreme da okončavajući rat u Jemenu,i ukinu blokadu i dopušte jemenskim strankama pregovore. “

Nasrallah je također rekao da, za razliku od onoga što je Saudijska Arabija bila na početku kampanje, sukob u Jemenu nije povezan s verskim sporom između šiita i sunita. “Rat više potiču ciljevi Sjedinjenih Država i njihovi planovi za regiju”, rekao je.

Šef Hezbollaha također je razgovarao o politici nove američke administracije prema Iranu, rekavši da SAD koristi diplomaciju da bi se obračunao s Iranom, jer je sada svestan “moći Islamske Republike u regiji”. Međutim, Iran ne bi dao nikakve ustupke, kao što to nije učinio usred kampanje maksimalnog pritiska na zemlju i Trumpove ratne retorike.

Prema Nasrallahu, Bidenova vlada želi ponovno raspravljati o iranskom nuklearnom programu kako bi blokirala stvaranje koalicije između Islamske Republike, Kine i Rusije. Nasrallah je naglasio pozivajući se na nedavni sporazum o saradnji između Irana i Kine da je Teheran na pragu preživljavanja “ere blokade i sankcija”. Naglasio je da se Washington više ne bi trebao usredotočiti na Bliski istok, s Izraelom kao regionalnim hegemonom i uporištem američke politike.

Vojni ogranak Hezbollaha smatra se terorističkom organizacijom u EU. Međutim, na nagovor SAD-a i Izraela, savezna vlada želela bi celu organizaciju staviti na teroristički popis. “Stranka Božja” uključena je u vladu u Libanonu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime