Nemačka medijska kuća Der Spiegel” u Ankari je došlo do nesuglasice izmedju Michela i Von der Leyen. TURSKI STRANA PRESEDNIKA NIJE KRIVA!

0
Kopiraj link

U objašnjenju nemačkog magazina SPIEGEL navodi se da Turska uopšte nije kriva zbog dešavanja tokom protokola koja su privukla pažnju u javnosti.

Nemački medijski list “Der Spiegel” objavio je tekst o slučaju protokola na sastanku čelnika Evropske Unije s predsednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari koji je održan 6. aprila.

U tekstu nemačkog SPIEGEL navodi se da Turska uopšte nije kriva zbog dešavanja tokom posete EU čelnika, koja su privukla pažnju javnosti.

Rekli su “Kako se EU dovodi u smešnu situaciju na globalnoj sceni” naglašeno je da se tokom protokola jasno primetila “borba za vlast” evropskih čelnika.”Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je tokom posjete Turskoj prevarena. Domaćin Erdogan nije pogrešio nego predsjednik Evropskog veća Charles Michel. Videli smo prizore čudne borbe za vlast.”

U tekstu je protokolarni incident opisan kao fijasko, za koji je, odgovoran spor između Michela i Von der Leyen.Još se dodaje da već mesecima traju značajne prepirke i nesporazumi izmedju Von der Leyen i Michela, a najviše oko pitanja vanjske politike.

Navodi se da službenici za protokol Von der Leyen nisu uopšte došli u Ankaru zbog pandemije, a umesto njih su stigli službenici protokola iz Michelog tima koji su odlučivali o samom planu protokola.

Nije ovo prvi put

“Der Spiegel” navodi da se sličan slučaj desio i krajem marta nakon poslednjeg virtuelnog samita Evropske unije.Michelov tim je tada objavio fotografiju na kojoj se vidi kako svih 27 šefova država i vlada stoje pored predsjednika Evropskog veća, dok se uopšte ne vidi Ursula von der Leyen.

Primer Turskog Lidera

U tekstu nemačkog magazina se navodi da je i tokom radne večere upriličene pre protokola u Ankari sprečen sličan protokolarni incident.

No, na večeri je primećeno da su stolice na koje su trebali sesti Erdogan i Michel znatno veće od ostalih stolica, što je primijetio i savetnik Von der Leyen, o čemu je obavijestio tursku stranu koja je odmah promijenila stolicu te i za predsednicu Evropske komisije osigurala veliku stolicu.

U nekim je krugovima bilo kritika zbog rasporeda sedenja na sastanku na kojem su Erdogan i Michel seli na stolice, dok je von der Leyen u početku ostala na nogama. Tada joj je ponudjeno mesto na kauču, a Cavusoglu je također seo na drugi kauč na suprotnu stranu predsednice Evropske komisije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime