Novi izraelski ministar vanjskih poslova: “Pozivanje svih antisemita nije politička strategija”

0
Kopiraj link

Čini se da se preusmjeravanje izraelske vanjske politike nazire nakon što je Netanyahu izglasan izvan funkcije. Novi ministar vanjskih poslova Jair Lapid optužio je staru vladu da “napušta međunarodnu arenu”. Izrael je bio neprijateljski raspoložen prema mnogim vladama.

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Jair Lapid kaznio je vanjsku politiku bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, tvrdeći da je pod njim Tel Aviv “napustio međunarodnu arenu” i narušio odnose s nekim od svojih ključnih saveznika u Europi i SAD-u. Samo nekoliko dana ranije, šarolika koalicija desne, lijeve, centrističke i arapske stranke u Izraelu srušila je prelaznu vladu Netanyahu koja je bila na funkciji od posljednjih izbora u martu. Lapid je svom kabinetu ministarstva rekao:

●”Naši odnosi su zanemareni i postali su neprijateljski raspoloženi prema previše vlada. Pozivanje svih antisemita nije politička strategija, čak iako se ponekad čini ispravno.”

Lapid je istakao da je Tel Aviv imao “neprijateljske” odnose s Evropom zbog postupaka prethodne vlade, i smatrao je Netanyahu-a odgovornim za održavanje ove situacije.

Ukazao je na navodne greške koje su njegovi prethodnici i bivši premijer počinili u odnosima s najvećim izraelskim saveznikom SAD-om. Ukorio je Netanyahu-a zbog “neoprezne i opasne igre” fokusiranja “isključivo” na Republikansku stranku i ignoriranje demokrata. Lapid je rekao:

●”Mi [sada] imamo Bijelu kuću, Senat i Demokratski zastupnički dom i oni su ljuti. Moramo promijeniti način na koji radimo s njima.”

Novi ministar vanjskih poslova najavio je da je već počeo raditi na poboljšanju odnosa sa saveznicima u inostranstvu. Već je razgovarao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. Oboje su se složili da svoje nove odnose grade na “uzajamnom poštovanju i boljem dijalogu”.

Prvog dana u novoj ulozi, Lapid je takođe počeo kontaktirati partnere u Evropi. Razmijenio je “poruke” s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i obavio telefonski razgovor sa šefom vanjskih poslova Evropske unije Josepom Borrelom.

Međutim, neki aspekti diplomatije u Tel Avivu neće se promijeniti uprkos promjeni vlade. U govoru pred Knesetu, novi premijer Naftali Bennett jasno je stavio do znanja da se i njegova vlada protivi oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma – barem u njegovom izvornom obliku. Rekao je da je spreman suočiti se sa SAD-om i evropskim državama po ovom pitanju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime