OBELEŽENA GODIŠNJICA ZLOČINA U HRANČI.

0
Kopiraj link

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u Hranči kod Bratunca

U naselju Hranča kod Bratunca danas je, uz prisustvo predstavnika udruženja žrtava i logoraša, Islamske zajednice i lokalne i entitetske vlasti, obilježena 29. godišnjica progona Bošnjaka iz ovog mjesta, te početka stravičnih zločina na području ove općine.

Obilježavanje godišnjice u Hranči je početak višednevne manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, a u okviru koje se, svakog 12. maja, klanja kolektivna dženaza žrtvama genocida na mezarju Veljaci u Bratuncu.

Ovogodišnja manifestacija će, zbog trajanja pandemije koronavirusa, biti reducirana u skladu sa preporukama i mjerama nadležnih. Preživjeli Bratunčani su danas položili cvijeće i proučili Fatihu žrtvama ispred spomen – obilježja u Hranči, te na lokalitetu masovne grobnice Borkovac, iz koje su 2004. godine ekshumirana tijela osam ubijenih Bošnjaka.

Naselje Hranča je potpuno spaljeno od 3. do 9. maja, a ukupno 60 Bošnjaka je ubijeno kod svojih kuća, te u logoru OŠ Vuk Karadžić u Bratuncu. Tokom genocida počinjenog nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica ubijeno je 17 stanovnika Hranče, dok je još 10 ubijeno na drugim mjestima u periodu od 1992. do 1995. godine. Najstarija ubijena osoba je Avdo Ramić, koji je imao 74 godine, a najmlađa žrtva je beba Amina Hajdarević, rođena 1992. godine. Ubijeno je ukupno 11 djece. Od aprila 1992 do okončanja agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijeno je prema dostupnim podacima 3.488 Bošnjaka Bratunca, od toga 234 žene i 185 djece.

Obilježavanju godišnjice u Hranči i početku višednevne manifestacije, kao i svake godine, prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

-Naša je obaveza, uprkos pandemiji koja je paralizovala cijeli svijet, da obilježimo 29. godišnjicu zločina koji su počinjeni u naselju Hranča. Ovo zlo se ne smije nikada zaboraviti i mi dok smo živi moramo njegovati sjećanje na zločine i nevine žrtve, a istinu pisati i prenositi na nove generacije. Važno je da se zna da su zločin nad našim najmilijim počinile komšije srpske nacionalnosti, potpomognuti tadašnjom JNA, te dobrovoljcima i paravojnim formacijama iz Srbije.
Mi trebamo da pamtimo i da nikad ne zaboravimo, da dajemo izjave i svjedočimo o zločinu koji je počinjen nad nama. Nažalost, danas još uvijek nemamo osuđenog niti jednog ubicu ovih civila kojih se mi danas prisjećamo. Zbog slabog rada tužilaštava i drugih nadležnih tijela, ubice se slobodno kreću ovim gradom.
Naše opredjeljenje je mir, izgradnja povjerenja, ali i borba za istinu i pravdu. Ubice trebaju biti lišene slobode i kažnjeni za zločin koji su počinili. Pozivam vas da budemo ustrajni i predani u našoj borbi za istinu i pravdu.
Nikad ne smijemo odustati od borbe za naša prava, budimo ponosni što, uprkos činjenici da je nad nama počinjen genocid, mi nismo činili teške zločine. To je naša vrijednost, zbog čega hodamo ponosno i podignute glave u Bratuncu, Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu, rekao je Salkić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime