Ogromni šumski požari izazvani rekordnom vrućinom u Kanadi – izgorjelo je 90 posto istorijskog sela❗

0
Kopiraj link

Nakon rekordnih vrućina, kanadsku provinciju Britanska Kolumbija opustošio je razorni pakao plamena. Šumski požari gotovo u potpunosti uništavaju istorijsko selo Lytton u vrlo kratkom vremenu. Mesto je evakuisano.

Selo na jugu provincije nekoliko dana muči ekstremni toplotni talas. U utorak je u Lytonu, oko 260 kilometara sjeveroistočno od Vancouvera, izmjereno 49,6 stepeni Celzijusa, prema lokalnim vremenskim vlastima – apsolutni temperaturni rekord za Kanadu. Dugotrajne vrućine izazvale su masovne šumske požare u nekoliko dijelova župe koji su se proširili Lyttonom.

Kao rezultat, izgorjelo je 90 posto Lytona, uključujući čitav centar grada, a bilo je i izvještaja o povredama, rekao je kanadski zastupnik Brad Vis u četvrtak putem Facebooka. Na fotografijama i videozapisima stanovnika vidi se plameni plamen koji gustim dimom obavija ulice, kao i potpuno ugljenisani redovi kuća.

U srijedu navečer, gradonačelnik Jan Polderman naredio je evakuaciju mjesta zbog požara, kako je izvijestila TV kuća CBC. Više od 1.000 ljudi moralo je u bijeg pobjeći, neki bez svojih stvari. Službene informacije o mogućim žrtvama u početku nisu bile dostupne.

I drugi dijelovi Britanske Kolumbije danima su doživljavali vruće i suvo vrijeme. Na mnogo mjesta na desetine šumskih požara izbili su u roku od 24 sata. Premijer Justin Trudeau obećao je široku podršku regiji u borbi protiv prirodne katastrofe.

Rekordni talas vrućine u Britanskoj Kolumbiji već je doprinio stotinama smrtnih slučajeva, kažu vlasti. Od petka do srijede zabilježeno je ukupno 486 iznenadnih i neočekivanih smrtnih slučajeva, objavila je sudska medicina provincije Zapadna obala. Ovaj broj će se vjerovatno povećati, to je 195 posto iznad uobičajenog prosjeka za usporedivo razdoblje. Vlasti vjeruju da je nagli porast broja smrtnih slučajeva povezan s ekstremnim vrućinama. Rekordne temperature izmjerene su i na zapadu Sjedinjenih Država u posljednjih nekoliko dana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime