“Orbán je otišao predaleko”: Seehofer uvodi smanjenje sredstava EU za Mađarsku

0
Kopiraj link

Ministar unutarnjih poslova Seehofer sada je komentirao i spor između EU i mađarskog premijera Viktora Orbana zbog zakona koji mladima ograničava informacije o homoseksualnosti i transseksualnosti. Prema političaru CSU-a, Orbán je sada “otišao predaleko”.

Posljednjih godina mađarski premijer Viktor Orbán bio je rado viđen gost na događanjima CSU. Bez obzira da li 2018. za zimsko povlačenje kršćanskih socijalista u gornjobavarskom samostanu Seeon ili oko 2015. za jesensko povlačenje poslaničke grupe CSU u samostanu Banz – a često su ga viđali na strani tadašnjeg šefa CSU Horst Seehofer.

Sada se političar CSU-a i današnji savezni ministar unutrašnjih poslova distancira od mađarskog premijera i čak poduzima oštriju akciju Evropske unije protiv Mađarske. Razlog je zakon koji ograničava informacije o homoseksualnosti i transseksualnosti za mlade, a koji je nedavno odobrio mađarski parlament.

Bilo je oštrih kritika EU. Šefica EU komisije Ursula von der Leyen čak je taj zakon nazvala “sramotom”. Također je najavila da će Brisel poduzeti pravne mjere da se tome usprotivi. Jer zakon diskriminira ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije, smatra političar.

Seehofer je rekao Augsburger Allgemeine da je Orbán “pretjerao” s ovim zakonom. To bi kršilo centralne vrijednosti Evropske unije. Političar CSU naglasio je:

“To ne možemo i nećemo prihvatiti.” Rekao je !

Evropske vrijednosti moraju biti odlučno zastupljene i to se može učiniti na različite načine. Seehofer se zalaže za smanjenje sredstava EU za Mađarsku:

“Mislim da je smanjenje sredstava iz EU način da se pokaže da ne gledamo samo.”šta oni iz Madjarske rade

Na samitu EU prošle sedmice već je bilo žestoke rasprave i oštrih kritika države članice EU. Luksemburški premijer Xavier Bettel također je spomenuo smanjenje sredstava EU za Budimpeštu. “Novac je ubjedljiviji od jezika”, naglasio je Bettel.

Zakon koji je donio mađarski parlament, između ostalog, predviđa zabranu reprodukcije sadržaja maloljetnicima koji prikazuju ili promoviraju homoseksualnost, transseksualnost ili promjenu spola. Odnosi se na školske programe seksualnog obrazovanja, kao i na filmove i reklame.

Mađarski premijer i istovremeno predsjedavajući desničarske konzervativne vladajuće stranke Fidesz nedavno je rekao novinskoj agenciji dpa:

“U komunističkoj Mađarskoj homoseksualci su bili progonjeni. Danas država ne samo da garantuje prava homoseksualcima, već ih aktivno štiti. Sloboda pojedinca je najveće dobro.”

Svako mora biti u mogućnosti da „neupitno“ slobodno bira svoj životni put. Obrazovanje rastuće djece pripada roditeljskom domu. Orbán je dodao:

“Štitimo ovaj zadatak roditelja..

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime