Otkriveno: SAD su bombardovale najveću branu u Siriji i prihvatile smrt desetina hiljada ljudi

0
Kopiraj link

2017. američka vojska napala je branu u Siriji bombama koje su razbijale bunkere. Bombardovanje vitalne infrastrukture smatra se ratnim zločinom. Ali Pentagon je negirao bilo kakvu odgovornost i odbacio izvještaje o bombardovanju kao “lude”. Sada se ispostavilo da je Washington lagao.

Godine 2017. SAD su bombardovale strateški infrastrukturni element u Siriji, branu Tabqa na Eufratu, uprkos tome što su bile na listi „Bez štrajka“, prema New York Timesu (NYT).

Bombarder B-52 bacio je na metu neke od najtežih oružja u arsenalu američkog ratnog zrakoplovstva, uključujući najmanje jednu bunker bombu BLU-109 dizajniranu za uništavanje utvrđenih betonskih ciljeva. Ova bomba je pala kroz pet spratova u jednoj od kula brane, ali nije eksplodirala.

Da se zemljana i betonska konstrukcija koju je dizajnirao Sovjetski Savez urušila, desetine hiljada ljudi koji žive u dolini ispod vjerovatno bi stradali.

Iako brana nije odmah uništena, oštećenje na inženjeringu elektrane učinilo ju je nefunkcionalnom i u opasnosti od izlivanja. Primirje bez presedana između terorističke grupe Islamska država (IS, bivši ISIS), snaga na terenu koje podržava SAD i snaga sirijske vlade stupilo je na snagu uz rusku pomoć kako bi se omogućilo da se popravi dizalica koja radi na otvorima za hitne slučajeve.

Nakon što je tim od 16 radnika obavio posao, napad dronom Taskforce koji je naredila ista radna grupa koja je organizirala prvi napad sravnila je kombi koji je isao poslovno. Poginuli su mašinski inženjer, tehničar i radnik Sirijskog Crvenog polumjeseca.

Događaje je opisao NYT na osnovu intervjua s neimenovanim američkim vojnim personalom i pojedincima u Siriji, uključujući inženjera koji je bio prisutan na brani na dan napada. To je najnovije otkriće novina o operacijama Talon Anvil, koje kritičari nazivaju nemilosrdnim. Radna grupa je stvorena za koordinaciju ratnih napora protiv ISIS-a, a ranije su je navodno činili komandosi Delta Force američke vojske.

Za napad na branu Tabqa 26. marta Rusija i Sirija su okrivile američke snage, ali tadašnji američki general-potpukovnik Stephen J. Townsend, pod čijim je zaduženjem radila radna grupa, odbacio je to kao “puno ludih izvještaja”. Townsend je rekao novinarima:

Brana Tabqa nije koaliciona meta, a kada napadamo vojne ciljeve na ili blizu brane, koristimo municiju koja nije udarna u vodu kako bismo izbjegli nepotrebnu štetu na objektu. Ako se išta dogodi brani Tabqa, ISIS će biti odgovoran, a ne koalicija.”

Prema NYT-u, Talon Anvil je rutinski koristio smicalicu da zaobiđe proces revizije zračnih napada visoke komande pozivajući se na hitnost odbrane savezničkih snaga SAD-a od nadolazećeg napada. Napad na branu je takođe bio opravdan na ovaj način, ali su svjedoci izvijestili da na tom području nije bilo većih borbi prije bombardovanja.

Centralna komanda SAD potvrdila je da su bačene tri bombe od 2.000 funti, ali je navela da su bile usmjerene na tornjeve, a ne na samu branu. Činjenica da se brana nije srušila dokazuje sigurnost operacije, rekao je vojni portparol. On je negirao da su zaobiđene uobičajene procedure prilikom odobravanja napada.

Prema NYT-u, u izvještaju koji je zatražen od specijalizovanih inženjera u Birou za odbrambene resurse i infrastrukturu američke Odbrambene obavještajne agencije prije napada preporučuje se da se u blizini brane ne koristi nikakav eksploziv bilo koje vrste. Čak i relativno mala municija poput projektila Hellfire mogla bi oštetiti betonske konstrukcije koje kontroliraju protok vode, navodi se u izvještaju na četiri stranice, navodi list.

Talon Anvil nije prijavio napade na branu. Američka vojska je morala da sastavi incident koristeći trupce bombardera B-52, rekao je izvor za NYT. Protiv pripadnika tajne jedinice nisu preduzete nikakve disciplinske mjere, piše list.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime