“Panter” u podrumu: Tenk iz Drugog svjetskog rata pronađen kod njemačkog penzionera

0
Kopiraj link

Njemački tenk, protivavionski top i torpedo iz Drugog svjetskog rata pronađeni su kod penzionera u opštini Heikendorf u Schleswig-Holsteinu. Te predmete držao je u podrumu. Sada mu prijeti uslovna presuda i novčana kazna od 500.000 eura.

Njemački Advokati raspravljaju o tome kako postupati s 84-godišnjakom koji je u svom podrumu držao njemački tenk, protiv vazdušni top i torpedo iz Drugog svjetskog rata. Ti su predmeti već bili oduzeti iz njegove kuće u sjevernonjemačkoj opštini Heikendorf (Schleswig-Holstein) 2015. godine.

Tada je vojsci trebalo gotovo devet sati da preuzme i transportira oklopno vozilo V “Panther” bez oštećenja iz podruma stambene zgrade. U kući su prvo tražili umjetnička djela koja su ukradjena za vreme nacista.

Javni tužioci i branitelji trenutno pregovaraju o mogućim kaznama, uključujući uslovnu presudu i novčanu kaznu do 500.000 eura. Optuženi takođe mora pronaći novo mesto za svoju kolekciju. Prema njegovom advokatu, američki muzej zainteresiran je za kupovinu tenka Panther. Advokat je takođe rekao da su se nemački kolekcionari obraćali optuženom vezi s drugim predmetima, uključujući puške i pištolje.

Na sudskom ročištu u ponedjeljak u Kielu, advokati su pokušali razjasniti je li penzioner prekršio njemački zakon o kontroli oružja. Zakon reguliše proizvodnju, prodaju i transport oružja. Odbrana tvrdi da mnogi topovi više nisu funkcionalni i da je rezervoar kupljen kao otpad. Advokati predlažu smanjenje iznosa kazne na 50.000 eura. U međuvremenu, tužioci inzistiraju na tome da je dio oružja i municije ipak mogao biti upotrijebljen.

Još jedno ročište u ovom predmetu zakazano je za danas. Presuda se očekuje sljedećeg mjeseca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime