“Posljednjih nekoliko sedmica pokazalo je da neke zemlje nisu htele”

0
Kopiraj link

CDU i CSU žele standardizirati mere korone iste u celoj zemlji i tako napraviti obvezujuće kočenje. Za sada je to još uvijek stvar Pokrajine. U tu svrhu, parlamentarna grupa Unije sada cilja na inicijativu za izmenu Zakona o zaštiti od infekcija.

Kancelarka Merkel dobiva podršku parlamentarne grupe Unije za svoj plan da saveznoj vladi da veća ovlaštenja u borbi protiv korone. Zemlje zapravo nisu iskoristile svoj „širok manevarski prostor“, kaže Kancelarija za medije desničarske grupe Luczak

Medijskigovornik pravne politike parlamentarne grupe Unije u Bundestagu Jan-Marco Luczak (CDU) založio se za promenu Zakona o zaštiti od infekcija kako bi federalna vlada dobila veću moć u borbi protiv pandemija. “Bundestag je nedavno nekoliko puta menjao Zakon o zaštiti od infekcija kako bi saveznim državama omogućio efikasnu i preciznu borbu protiv Corone”, rekao je Luczak. “Međutim, poslednjih nekoliko sedmica posebno je pokazalo da neke zemlje ili nisu htele ili nisu imale političku snagu da zapravo iskoriste svoj široki opseg delovanja za mjere potrebne za suzbijanje virusa.”

Konferencije premijera bile su “sve nesposobnije da preuzmu koordinacijsku funkciju i da usvoje kordinirane i konkrentne mere na nacionalnoj meri”, rekao je Luczak. „To košta poverenje i kredibilitet i slabi prihvatanje mera.“ To ugrožava zadržavanje virusa.

Luczak se založio da se Zakon o zaštiti od infekcija prilagodi i omogući “da je savezna vlada takođe ovlaštena da donosi zakone o koroni”. „Ciljana reakcija na proces zaraze širom zemlje“ čini mere razumljivijima i povećava njihovo prihvaćanje.

Već ranije je bilo poznato da kancelarka Angela Merkel (CDU) ima za cilj promenu Zakona o zaštiti od infekcija u borbi protiv pandemije korone. Cilj je standardizirati mere Corone širom zemlje, izvestio je u sredu “Bild”, pozivajući se na vladine krugove. Prema tome, okruzi bi trebali biti pooštreni u merama u slučaju povećane incidencije i vrednosti R, kao i uzimajući u obzir druge faktore.

Jedan od pokretača inicijative, član predsedništva CDU-a Norbert Röttgen, rekao je za „Bild“: „Ne radi se o slabljenju zemalja. Poanta je u tome da savezna vlada uopće može delovati. ”Do sada je inicijativu podržalo oko dvadesetak zastupnika. Ali nisu svi poslanici Unije bili upućeni

U e-pošti koju je Röttgen poslao nekoliko članova parlamentarne grupe prema informacijama INSIDER BALKAN , zajedno s članovima Bundestaga Johannom Wadephulom (CDU) i Yvonne Magwas (CDU), stoji: “Bundestag i Bundesrat su nekoliko puta izjavili da su svetska pandemija Covid-19 za Nemačku znači „epidemijsku situaciju nacionalnog opsega“. Nacionalni zakoni prilagođeni su u skladu s tim, posebno Zakon o zaštiti od infekcija. Odluke o korištenju tamo usidrenih instrumenata, međutim, leže na saveznim državama. Na kraju, sporazum o zajedničkom delovanju više nije bio moguć.

To je učinilo vidljivom slabost Zakona o zaštiti od infekcije, koja se sastoji u činjenici da ovaj zakon samo ovlašćuje vlade država da donose zakonske odredbe kojima se moraju ispuniti ciljevi zakona, ali ne i saveznu vladu, ”nastavlja se u pošti . “Bundestag mora brzo zatvoriti ovu rupu u Zakonu o zaštiti od infekcija.” Pitanje je naše odgovornosti kao saveznih zakonodavaca da (dodatno) daju Federaciji iste mogućnosti delovanja kao i države, naime da osiguraju provedbu nacionalnog zakona. ciljevi Zakona o zaštiti od infekcija putem zakonskih uredbi “. Prema informacijama INSIDER BALKAN, poslanici su zamoljeni da se pridruže inicijativi do četvrtka u podne. Želi se pozvati koalicijske frakcije da što prije uvedu odgovarajući zakon u Bundestag

Rasprava o tome treba li više ovlasti za donošenje odluka u koronskoj politici prebaciti na savezni nivo, od kraja marta. Merkel je u programu ARD “Anne Will” rekla da zemlje moraju “pojačati” u borbi protiv pandemije. Kritizirala je olakšavanje i istovremeno izjavila da bi savezna vlada mogla sama poduzeti inicijativu za promjenu Zakona o zaštiti od infekcija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime