PRESUDA RATKA MLADIĆA SE MORA NAĆI U SVIM ŠKOLSKIM KNJIGAMA U REGIONU !

0
Kopiraj link

Presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju formiraju sliku o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, te da ove presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima historije u svim državama regiona kako bi bio spriječen svaki pokušaj ponavljanja zločina i genocida u budućnosti.
Reagujući na današnju pravomoćnu i konačnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću u kojoj je osuđen na kaznu doživotnog zatvora rekao je:

 • Današnja presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću međunarodni je sudski pečat na zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Svako onaj ko nastavi da negira dokazane, presuđene ratne zločine i genocid, te nastavi veličati presuđene ratne zločince provodi završnu fazu genocida. Nastavkom negiranja ratnih zločina i veličanjem ratnih zločinaca priprema se teren za novi genocid u budućnosti.
  Zbog toga pod hitno treba nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju sudski dokazan i presuđen genocid, te veličaju ratne zločince.
  Ovaj Zakon je u interesu dugotrajnog mira, katarze, suočavanja sa prošlošću i vraćanja povjerenja među građanima u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.
  Činjenica da je ranije Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osudio Radovana Karadžića, vođu pobunjenih bosanskih Srba, na doživotnu kaznu zatvora za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFORA za taoce i za genocid u Srebrenici.
  Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu da je Srbija odgovorna što nije spriječila genocid i kaznila počinioce.
  Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu da su vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, pod kontrolom Karadžića i Mladića, počinili genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN-a Srebrenica formiraju sliku o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.
  Ove presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima historije u svim državama regiona kako bi bio spriječen svaki pokušaj ponavljanja zločina i genocida u budućnosti. Ove presude su velika prilika za objektivno suočavanje sa prošlošću i novi iskorak ka vraćanju povjerenja, ako se budu razumjele na najbolji način.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime