RATOBORNI DODIK UVEK SPREMAN ZA RAT : RS NEĆE PRIHVATITI NOVOG VISOKOG PREDSTAVNIKA BIH !

0
Kopiraj link

Sprečiti kršenje Djetonskog mirovnog sporazuma
Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je da pozdravlja imenovanje novog visokog predstavnika, te da od njega očekuje da obezbedi punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Reagujući na najavljeni sastanak izabranih predstavnika bosanskih Srba sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

No Dodik je drugačijeg mišljenja kao i uvek!

Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini ali i jučerašnjoj zvaničnoj poseti Beogradu, gdje je jedno od ključnih tema razgovora bilo imenovanje novog visokog predstavnika u BiH, što Republika Srpska ali i Srbija smatraju spornim ukoliko imenovanje ne potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a.

Kaže da je imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta došlo do novog usložnjavanja i komplikacija odnosa unutar BiH jer se pokušava dati legitimitet novoj osobi uz izbjegavanje odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kazao je i da su bonske ovlasti za visokog predstavnika prošlost i da je njima posijan dodatni raskol unutar BiH, a naglasio je i da Republika Srpska neće prihvatiti novog visokog predstavnika niti odluke koje on bude pokušao nametnuti,rekao je DODIK !

Christian Schmidt Visoki Predstavnik BIH sa znakom Srebrenice na odelu,kao znak podrške BIH

Novi izabrani Visoki predstavnik BIH Christiqn Schmidt je rekao da će do preuzimanja dužnosti visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu biti oprezan u davanju političkih izjava, budući šef OHR-a, nemački političar Christian Schmidt je za BHRT naznačio neki smer svog pravca. “Glavni fokus mog pripremnog rada bit će na postizanju bliske koordinacije s drugim međunarodnim i nadnacionalnim vođama i razmjeni ideja s izabranim predstavnicima, ali i s građanima, posebno mlađom generacijom. Važno je pratiti zemlju na njezinom, sigurno izazovnom, putu u Europu”, rekao je Schmidt nakon što ga je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira imenovao za novog visokog predstavnika u BiH.

Dok je SDA Ramiz Salkić pozdravio Visokog Predstavnika BIH

 • Pozdravljam imenovanje novog visokog predstavnika i očekujem da novi visoki predstavnik obezbedi punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.
  Dejtonskim mirovnim sporazumom zabranjen je svaki oblik diskriminacije onih koji su se vratili na svoja ognjišta, nakon što su bili proterani. Danas imamo provođenje sistemske diskriminacije nad onima koji su se odlučili vratiti nakon progona što je direktno kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.
  Prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je sastavni dio Ustav Bosne i Hercegovine, odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće. Danas se u ovom entitetu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine osporavaju i krše što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.
  Na ova dva primera kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ima ih više, vidljive su ozbiljne posljedice po ključne principe zbog kojih je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Povratak bez diskriminacije i nadležnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uz obavezujuću primjenu njegovih odluka bili su među ključnim razlozima potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
  Od novog visokog predstavnika očekujemo da se posveti ovim pitanjima i kroz potpunu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma obezbijedi okruženje bez diskriminacije uz vladavinu jednakih prava za sve građane.
  Republika Srbija svojim potpisom u Dejtonu obavezala se da će prestati vršiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da će prestati pomagati oružanu pobunu bosanskih Srba. Njihov potpis u Dejtonu jasno svjedoči o karakteru rata u Bosni i Hercegovini.
  Danas Srbija pod izgovorom specijalnih i paralelnih veza sa bh. entitetom RS provodi agresivnu politiku u različitim oblastima sa ciljem tihe aneksije bh. entiteta RS i stvaranja novog „srpskog sveta“ na Balkanu.
  Sve dok izabrani predstavnici bosanskih Srba budu išli u Srbiju po pamet Bosna i Hercegovina će biti zarobljena u raljama velikosrpskih aspiracija prema teritoriji Bosne i Hercegovine,kaže Salkić
 • Dodik smatra da je dobro što je Srbija uključena u dogovoru.
 • Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je dobar dogovor postignut u Beogradu kazavši da Srbija ima pravo i obaveze da bude aktivno uključena u provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je njegova potpisnica kao drugih aneksa među kojima je i Aneks 10.
 • No Salkić se oslanja na Visokog Predstavnika BIH I dodaje sledece :

 • Novi visoki predstavnik kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da zaustavi tihu aneksiju ovog entiteta kroz neosnovanu institucionalnu saradnju bh. entiteta RS i Srbije sa ciljem narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine,rekao je Salkić .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime