Reakcija SDA,za RS Entitet Salkić za napadnutu porodicu u Vlasenici

0
Kopiraj link

Napad je posljedica kontinuiranog širenja netrpeljivosti spram Bošnjaka od strane vlasti entiteta


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 29. jula 2021. godine, da je Vlasenica jedan od najeklatantnijih primjera u bh. entitetu RS gdje se Bošnjaci na svaki način uznemiravaju i gdje ih se pokušava ponovo natjerati da odu sa svojih ognjišta.
Reagujući na jučerašnji napad na porodicu Ferhatović, kada su povrijeđeni majka Raza i njen sin Amir, potpredsjednik Salkić je istakao da je to posljedica kontinuiranog širenja netrpeljivosti spram Bošnjaka od strane vlasti i medija u ovom entitetu, te je pozvao vlast da prestane generirati netrpeljivost prema Bošnjacima koji samo žele u miru da žive na svojim ognjištima.

  • Napad na bošnjačku porodicu Ferhatović u Vlasenici, kada su povrijeđeni majka Raza i njen sin Amir, posljedica je kontinuiranog širenja netrpeljivosti spram Bošnjaka od strane vlasti i medija u ovom entitetu.
    Vlasenica je jedan od najeklatantnijih primjera u ovom entitetu gdje se Bošnjaci na svaki način uznemiravaju i gdje ih se pokušava ponovo natjerati da odu sa svojih ognjišta.

  • Činjenica da je u Vlasenici načelnik opštine čovjek koji je zvanično optužen za teške ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Vlasenice 1992. godine dovoljno govori.
    Zbog svega ovoga imamo napade i provokacije upućene prema Bošnjacima u Vlasenici. I ranije je bilo napada na porodice Bošnjaka u Vlasenici, ali je javnost vrlo rijetko informisana šta se desilo sa napadačima, da li su krivično gonjeni za izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti ili su napadači redovito proglašavani neuračunljivim.
    Pozivam i očekujem od MUP-a, ali i nadležnog tužilaštva, da u ovom slučaju, ali i u svim prethodnim slučajevima, izvijeste građane šta se desilo sa počiniocima, da li su kažnjeni ili su zbog neuračunljivosti oslobođeni bilo kakve odgovornosti.
    Pozivam vlast u ovom entitetu da prestane generirati netrpeljivost prema Bošnjacima koji su se vratili na svoja spaljena i porušena ognjišta, obnovili ih i koji žele u miru da žive na svojim ognjištima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime