Rusija uspješno testira autonomni internet

0
Kopiraj link

Rusija je uspješno testirala potencijalnu spremnost da isključi svoj internet u slučaju vanjske prijetnje. Detaljan izvještaj trebao bi biti dostupan u Avgustu .

Od 15. juna do 15. jula u Rusiji su se održavale vježbe za osiguravanje stabilne i sigurne internetske veze. Runet, ruski segment Interneta, odvojen je od globalne mreže. Trenutno je nepoznato o čemu su se radile vježbe i kako su završile. Prema preliminarnim informacijama, vježbe su bile uspješne. Službeni rezultati trebali bi biti objavljeni u avgustu.

Kako je izvijestio list RBK, svrha vježbi bila je testiranje autonomne operacije u prisustvu vanjskih izobličenja, blokada i drugih opasnosti.

Press služba Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da širom svijeta nedostaje aktivna međunarodna saradnja u borbi protiv cyber kriminala. Također je spomenuo rizik od sankcija. “Živimo u vremenu kada su mnoge zemlje apologete politike sankcija i politike ograničenja. Alati ove politike apsolutno su nepredvidivi, pa morate biti spremni na sve”, rekao je.

U jesen 2019. godine u Rusiji je usvojen takozvani zakon o “suverenoj runeti”, koji omogućava razdvajanje ruske mreže od ostatka Interneta u slučaju vanjske prijetnje. Prema zakonu, mrežna infrastruktura mora se obnoviti na takav način da ruski regulator medija Roskomnadzor može usmjeriti promet podataka kroz čvorove u svojoj zemlji.

Koristeći istu metodu, Roskomnadzor takođe blokira pristup sadržaju zabranjenom u Rusiji. U martu ove godine, na primjer, agencija je usporila prenos podataka na Twitteru jer društvena mreža nije uklonila ilegalni sadržaj. Ograničenja su djelomično ukinuta sredinom maja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime