Ruski plaćenici u Maliju? Vlada odbacuje optužbe EU i Kanade

0
Kopiraj link

Bamako je negirao navode Zapada da zapošljava rusku privatnu vojnu kompaniju. U službenom saopstenju, malijsko vodstvo pozvalo je države koje kritikuju da dostave dokaze iz nezavisnih izvora.

Vlada Republike Mali opovrgla je navode Kanade i nekih evropskih zemalja o navodnoj upotrebi ruske privatne vojne kompanije (PMC) u Maliju u saopštenju objavljenom na svom Facebook nalogu.

Kako se navodi u saopštenju, rukovodstvo Malija “zvanično negira ove neosnovane optužbe i traži dokaze iz nezavisnih izvora”. Vlada je istakla da “učestvuje samo u međuvladinom partnerstvu sa Ruskom Federacijom, njenim istorijskim partnerom”. Zatraženo je da se „o njima sudi po delima, a ne po glasinama“. U saopštenju se ne pominje poznata ruska privatna vojna kompanija Wagner.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je 25. septembra da je Mali kontaktirao privatnu rusku vojnu kompaniju za pomoć u borbi protiv terorizma. Naglasio je da Moskva nije umiješana u ovaj dogovor.

Početkom oktobra portparol Glavnog štaba francuskih oružanih snaga pukovnik Pascal Ianni rekao je da francuske specijalne snage koje učestvuju u antiterorističkoj operaciji u Sahelu nisu pronašle dokaze o prisustvu kompanije Wagner u region. Ianni je naglasio da ne zna da li je Mali postigao dogovor sa privatnom vojnom kompanijom ili ne.

U Maliju su se dogodila dva vojna udara od avgusta 2020. Prvi se dogodio 18. avgusta 2020. i rezultirao je svrgavanjem predsjednika Boubakar Keite. Grupa vojnih oficira predvođenih pukovnikom Assimijem Goitom imenovala je Ba Ndaoa za privremenog predsjednika. Međutim, 26. maja 2021. svrgnuta ga je ista grupa vojnih oficira. U međuvremenu je Ustavni sud Republike imenovao pukovnika Asimija Goitu za privremenog predsjednika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime