SAUDIJSKA ARABIJA NAPADNUTA DRONOVIMA OD ŠIJITSKOG POKRETA ANSAR ALLAH HOUTI

0
Kopiraj link

Saudijska Arabija posljednjih mjeseci sve više izložena napadima sa strane Jemena, a od skoro opet i sa teritorija Iraka. Međutim jučerašnji napad zemlju bio je jedan od intenzivnijih.

U svega dva sata vazdušne obrane Saudijskog Kraljevstva presretnute su pet bespilotnih Dronova i jednu balističku raketu, koje su borci jemenskog šijitskog pokreta Ansar Allah (houti) lansirali u subotu , 27. Februara,Prema prvim informacijama, glavna meta raketnog napada bio je glavni grad Rijad, dok su dronovi bili usmereni na naselja Jizan i Khamis Mushait (na granici s Jemenom) protiv civilnih ciljeva.

Podsećamo: USA su 16.Januara jemenske grupe Ansar Pokreta skinule sa spiska terorističkih organizacija protiv kojih se bori saudijska vojna koalicija još od Marta 2015. godine na strani medjunarodno priznate vlade te zemlje koja je bila srušena nakon šijitske pobune i gradjanskog rata koji je izbio u Augustu 2014. godine. Ovom odlukom Washingtona saudijske namjere za nanošenje poraza Terotističkim grupama,još su više smanjene iako su i bez nje bile slabe bez obzira na veliku prednost saudijske koalicije u vojnoj tehnici.

Samo pre nekoliko dana napadnut je i Aerodrom u Saudijskoj Arabiji, gde je i putnučki Avion pogodjen napadima i dobio vatru. HOUTI su taj napad reklamirali kao svoj .A Saudijski mediji su javili da je Avion pod kontrolom.O mogučim žrtvama se Država nije izjasnila prvo.Aerodrom se nalazi kod grada Chaimis Muschait.

Bidenova administracija nastoji pokrenuti neposredne pregovore s hutima s ciljem završetka jemenskog sukoba. Ta odluka svidja se i Teheranu i za cilj je, očigledno, imala približavanje stavova Washingtona i Teheran vezano uz sporazum o iranskom nuklearnom programu iz kojeg je Trumpova administracija Sjedinjene Države jednostrano povukla u Maju 2018. g. i radikalizirala odnose s tom zemljom do maksimuma. Medjutim ne ide baš sve po planu. Osim tvrdog iranskog stava kako je Washington taj koji mora poduzeti prvi korak i najprije ukinuti sankcije protiv Irana koje je uveo Trump, prije nekoliko dana došlo je i do prvog američkog zračnog napada na proiranske snage u Siriji od preuzimanja vlasti Bidenove administracije što je izazvalo gnjev iranske strane i medijske najave osvetničkih akcija. Je li i ovaj napad jemenskih huta (koje logistički i politički podupire Teheran) na saudijske gradove dio njih presudite sami.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime