Selenski kritizira Putina: Rusi i Ukrajinci nisu jedan narod❗

0
Kopiraj link

Ukrajinski predsjednik Vladimir Selenski kritizirao je Putinove izjave da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Ali Rusija i Ukrajina imaju mnogo toga zajedničkog, rekao je Zelenski. U prošlosti je i sam govorio o činjenici da je to bio narod.

Vladimir Selenski je, čini se, zaboravljiv. Ove sedmice ukrajinski šef države osudio je tvrdnje ruskog kolege Vladimira Putina da su Rusi i Ukrajinci jedan narod – iako je i sam Selenski jednom rekao. U okviru svog tradicionalnog godišnjeg vremena za TV pitanja, Putin je u srijedu rekao:

“Mislim da su Ukrajinci i Rusi općenito jedan narod.”

Ruski šef države napomenuo je da je za žaljenje pogoršanje bilateralnih odnosa između Moskve i Kijeva. Također je kritizirao novi zakon koji su izradili ukrajinski zakonodavci kojim bi se ruskom stanovništvu oduzeo status “autohtonih naroda”. Ovo je “vrsta oružja za masovno uništavanje”.

Ponovo je Zelenski rekao u četvrtak da želi “konačno staviti šlag na tortu” kada je u pitanju zajednička istorija između Ukrajinaca i Rusa i rekao:

“Definitivno nismo jedan narod.”

Međutim, dodao je da su dva naroda imala mnogo zajedničkog, uključujući zajedničku istoriju. U petak je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Sakharova objavila izjavu u kojoj je skrenula pažnju na intervju ukrajinskog predsjednika s lokalnim novinama iz regije Donjeck u aprilu 2014:

“U ovom intervjuu Selenski je izrazio uvjerenje da su Ukrajinci i Rusi jedan narod.”

U izvještaju, Selenski je rekao da, uprkos političkim tenzijama, “u principu ne možemo biti protiv ruskog naroda, jer smo jedan narod”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime