Sergej Lavrov:Rusija i vijeće NATO-a ublažavanje tenzija propalo

0
Kopiraj link

Obraćajući se novinarima nakon samita G20 u Rimu u nedjelju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su napori dugogodišnjih sastanaka Rusije i Vijeća NATO-a usmjereni na ublažavanje tenzija uglavnom propali.

„Samo je htela da nas nauči o životu govoreći svaki put: ‘Hajde da sazovemo Savet NATO-Rusija i razgovarajmo o Ukrajini.’ Samo su hteli da pokrenu propagandu i izvrše pritisak na Rusiju Da izvrši federaciju, to je to. Tema je zatvoren“, izjavio je diplomata. Prošlog mjeseca, NATO je najavio da će protjerati osam ruskih diplomata iz svog sjedišta u Briselu zbog navodne umiješanosti u neodređene špijunske aktivnosti.

Kao rezultat toga, Moskva je najavila da će suspendovati sve direktne bilateralne odnose sa NATO-om, povući celu svoju delegaciju i zatvoriti kancelarije alijanse u Moskvi. Lavrov smatra da se stanje odnosa Rusije i NATO-a ne može opisati kao “katastrofalno” jer “da bi se smatralo katastrofalnim, mora barem nešto postojati”. Umjesto toga, više ne postoji nikakav formalni odnos između Moskve i NATO-a. Alternativno, Kremlj gradi odnose sa pojedinačnim državama članicama na sopstvenu inicijativu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je istakao da je NATO spreman da vodi konstruktivne razgovore sa Moskvom i da je “predlog sazivanja Saveta NATO-Rusija i dalje aktuelan. Sada od Rusije zavisi da li će pozitivno reagovati”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime