ŠPIJUNAŽA:ČEŠKA PROTERUJE RUSKE DIPLOMATE!

0
Kopiraj link

18 ruskih diplomata mora napustiti Češku u roku od 48 sati. Navodi se da je bila uključena kao špijun u eksploziji odlagališta municije 2014. godine. Kremlj govori o “trikovima”.

Češka je najavila protjerivanje 18 ruskih diplomata pod optužbom za špijunažu. Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček rekao je da su oni jasno identificirani kao zaposlenici tajnih službi SWR i GRU. Slučaj će značajno opteretiti češko-ruske odnose.

Premijer Andrej Babis rekao je da se taj potez temelji na “nedvosmislenim dokazima” da su ruski vojni agenti bili uključeni u veliku eksploziju u češkom skladištu municije 2014. godine. “Češka je suverena država i mora adekvatno odgovoriti na takva neviđena saznanja”, rekao je Babis. Saveznici u EU i NATO-u obaviješteni su o nalazima i zatražili podršku.

Poternica za osumnjičene za Skripala!

Eksplozija se dogodila u oktobru 2014. godine u gradu Vrbetice na istoku Češke. U skladištu je bilo uskladišteno 50 tona municije. Dvoje ljudi je ubijeno. U decembru iste godine u skladištu se dogodila još jedna eksplozija 13 tona municije.

Specijalna jedinica češke policije za borbu protiv organiziranog kriminala objavila je dva lica. Oni se slažu sa dvojicom osumnjičenih za kojima se traga u Velikoj Britaniji u vezi s napadom nervnih sredstava na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala. Navodi se da su navodni špijuni GRU bili u Češkoj šest dana sredinom oktobra 2014, a posjetili su i regiju u kojoj se nalazi dotično odlagalište municije.

Premijer Babiš rekao je da je predsjednik Miloš Zeman, koji je poznat po proruskom stavu, upoznat s razvojem događaja. Babis je rekao da je izrazio “apsolutnu podršku”.

Proporcionalni odgovor “

Moskva je odmah reagirala. Prag je itekako svestan onoga što sledi nakon “takvih trikova”, rekla je Kancelarija za medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Sakharova, prenosi agencija Interfax. Vladimir Jabarov iz Vijeća Federacije rekao je: “Odgovor bi trebao biti proporcionalan.” Ostali političari u Moskvi izrazili su svoje nerazumevanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime