TAJNA SLUŽBA IZRAELA ODGOVORNA ZA NEMIRE U GAZI :UN OSUDJUJE IZRAEL ZA MASAKRIRANJE PALESTINSKE DJECE❗

0
Kopiraj link

Sukobi između Arapa i snaga sigurnosti muče Izrael već nekoliko sedmica. Prema izvještaju medija, međutim, kaže se da su velik dio nasilja počinili doušnici izraelske tajne službe. Ovo je odmah demantovano suprotno od strane Izraela .

Vjeruje se da su V-ljudi koji rade za izraelsku domaću tajnu službu Shin Bet odgovorni za “većinu” nasilja u arapskim područjima, navodi se u izvještaju. Izraelska televizija Channel 13 izvijestila je pozivajući se na anonimni izvor.

U skladu s tim, visoko rangirani policajac požalio se kolegama na situaciju s doušnicima na važnom sastanku u sjedištu izraelske policije. Služba sigurnosti optužena je za nesposobnost policije da nedavnu eskalaciju nasilja stavi pod kontrolu. Bilo je i sukoba između Arapa i Jevreja u gradovima u kojima su živjele obje skupine stanovništva. Policajac je rekao:

“Kriminalci koji trenutno vode ozbiljni zločin u arapskom narodu uglavnom su doušnici Shin Bet-a, a u ovoj situaciji policija je vezana jer one doušnike koji uživaju imunitet ne možemo dirati.”

Schin Bet je negirao navode iz izvještaja. U komentaru za Kanal 13 tajna služba izjavila je da navodi nemaju osnova. Sigurnosna agencija se nastavila hvaliti da su njene nedavne operacije “rezultirale hapšenjem stotina osumnjičenih” koji su procesuirani.

Optužbe dolaze nakon trajnih tenzija između Jevreja i Arapa u samom Izraelu i između izraelske vojske i Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi.

Palestinci su početkom maja pokrenuli spontane proteste u Sheikh Jarrah, istočni Jeruzalem, uoči očekivane odluke Vrhovnog suda da deložira šest palestinskih porodica iz njihovih domova. Protesti su naveli izraelsku policiju da zauzme područje oko džamije al-Aksa – jednog od najsvetijih mjesta u islamu. Hamas je Izraelu odredio krajnji rok za evakuaciju područja oko džamije, nakon čega je grupa počela ispaljivati ​​stotine raketa na Izrael. Tel Aviv je odgovorio zračnim i raketnim udarima u pojasu Gaze. Gotovo 300 Palestinaca u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Izraelu, kao i 12 izraelskih civila i jedan vojnik umrli su u 11-dnevnom sukobu.

Sukobi su se nastavili uprkos smjeni izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sredinom juna. Njegov nasljednik Naftali Bennett nastavio je s ograničenim zračnim udarima, navodno kao odgovor na ispaljivanje zapaljivih bombi na izraelsku teritoriju. U Jeruzalemu je izbilo nasilje zbog izraelskog rušenja palestinske kuće u podijeljenom gradu. Pet arapskih Izraelaca ubijeno je u smrtonosnim pucnjavama prošle sedmice.

Prošle sedmice Bennett je objavio da su se on i njegov sekretar za sigurnost složili oko potrebe da se “što prije pripremi nacionalni plan za borbu protiv kriminala u arapskoj zajednici”.

UN-ov izvještaj optužuje Izrael da je “masakrirao” palestinsku djecu

Godišnji izvještaj Ujedinjenih nacija o djeci u ratu optužuje Izrael za stotine “ozbiljnih kršenja”. Prema Ujedinjenim nacijama, izraelska vojska IDF “osakatila” je stotine maloljetnika na Zapadnoj obali, uglavnom upotrebom suzavca.

Na Zapadnoj obali, u istočnom Jeruzalemu i u pojasu Gaze, navodno je u posljednjih godinu dana povrijeđeno 340 palestinske djece. To kaže izvještaj koji je predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak i datira 6. maja 2021. godine. Generalni sekretar UN-a António Guterres, službeni urednik izvještaja, optužio je Izrael, između ostalog, za zatvaranje 361 palestinske djece. Deseci njih opisali su fizičko nasilje izraelskih snaga sigurnosti. Izvještaj takođe optužuje Izrael za ubistvo osmero palestinske djece na Zapadnoj obali i izraelskog dječaka koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći dok je bježao od izraelske policije.

Izrael je navodno 2020. godine “osakatio” 324 palestinske djece. 170 od suzavca i 70 od gumenih metaka. To je prvi put da se u izvještaju izraelske ozljede suzavca odnose na “sakaćenja”. UN su također optužili izraelske snage za napad na 26 škola i bolnica, dok su izraelski naseljenici napali još četiri. UN su uspjeli provjeriti slučaj u kojem su Palestinu školu koristili u vojne svrhe, ali nisu uspjeli identificirati ko stoji iza nje. Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova još nije odgovorilo na izvještaj Ujedinjenih nacija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime