Totalna Promena ustavnog ZAKONA u Bjelorusiji:Od zakona o Presedniku do Braka

0
Kopiraj link

Bjelorusija je objavila nacrt ustavnog amandmana. Izmjenama je predviđeno da ista osoba ne može obavljati funkciju predsjednika više od dva mandata. Uvodi se i član o imunitetu predsjednika.

Bjelorusija je dostavila na javnu raspravu nacrt amandmana i dopuna ustava zemlje. Dokument je objavljen na sajtu državne agencije BelTA.

Izmjenama je predviđeno da ista osoba ne može obavljati više od dva mandata predsjednika. Na kraju svog mandata, predsjednik može postati i doživotni član Doma lordova.

Nacrt predlaže da se uspostavi pravo predsjednika da uvede vanredno stanje na teritoriji Bjelorusije u slučaju pokušaja promjene ustavnog poretka silom, oduzimanja državne vlasti, oružane pobune ili masovnih nemira koji ugrožavaju živote građana i koji predstavljaju teritorijalni integritet nametnuti. Odluku o tome treba da da saglasnost Saveta Republike, istakli su autori amandmana.

U slučaju smrti šefa države usled atentata, terorizma ili drugog akta nasilja, sednicama Saveta bezbednosti predsedava predsednik Saveta Republike. U tom slučaju u zemlji se uvodi vanredno ili vanredno stanje na osnovu odluke Vijeća Republike.

Daljnje izmjene predviđaju definiciju braka kao “zajednice muškarca i žene” i istovremeno predviđaju da supružnici imaju “jednaka prava u braku i porodici”. U dokumentu se navodi da roditelji imaju pravo da svoju djecu pripremaju za društveno koristan rad, da im usađuju kulturu i poštovanje zakona i historijske i nacionalne tradicije Bjelorusije.

Dužnost je svih građana da pokažu patriotizam i da očuvaju historijsko sjećanje “na herojsku prošlost bjeloruskog naroda”.

Predlaže se i da se u ustav doda član o imunitetu predsjednika. Svrha ovog člana je da spreči da predsednik koji prestane da vrši svoja ovlašćenja bude odgovoran za dela počinjena tokom svog mandata.

Osim toga, nacrt sadrži niz drugih promjena bjeloruskog ustava. Između ostalog, predlaže se da Svebjeloruska narodna skupština postane najviši ustavni organ. Ako predsjednik prekrši ustav ili izvrši veleizdaju, Svebjeloruska narodna skupština bi trebala moći da ga smijeni sa funkcije. Takođe bi imao moć da proglasi vanredno i vanredno stanje ako predsednik ne reaguje.

Dokument isključuje vojnu agresiju Bjelorusije na druge zemlje. Prema izmjenama, Svebjeloruska skupština bi također trebala odlučiti da li predsjednik smije slati bjelorusku vojsku u inostranstvo.

Drugi prijedlog je da se zabrani finansiranje izbora od strane stranaca i stranih organizacija. Prema izmjenama, Centralna izborna komisija Bjelorusije organizuje predsjedničke izbore, izbore poslanika u Svebjelorusku narodnu skupštinu, poslanika Predstavničkog doma i članova Vijeća Republike, poslanika vijeća poslanika i republičke referendume. Predsjednika i članove Centralne izborne komisije bira na petogodišnji mandat, a opoziva ih bjeloruska narodna skupština.

Lukašenko je prvi put najavio planove za izmjenu postojećeg ustava u proljeće 2019. U junu 2020. godine najavio je pripreme za ustavne amandmane koji bi, prema njegovom mišljenju, trebali biti prvi korak ka promjenama u zemlji.

Nakon predsjedničkih izbora 9. avgusta 2020. u Bjelorusiji su izbili masovni protesti. U tom kontekstu, Lukašenko je ponovio potrebu za ustavnim amandmanima i svoju spremnost da prenese ovlaštenja predsjednika na druge državne organe. Čim zemlja usvoji novi ustav, on želi da podnese ostavku na svoju funkciju.

U oktobru 2021. godine, Gornji dom Narodne skupštine Bjelorusije usvojio je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Ustava Republike Bjelorusije. Prema Lukašenku, nacrt će biti iznet na referendum u februaru 2022. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime