Tramp: Izrael je u potpunosti kontrolisao Kongres SAD pre nekoliko godina

0
Kopiraj link

Tramp je u intervjuu rekao da nema problema sa idejom da je Izrael nekada potpuno kontrolisao Kongres. Sada ga izraelski mediji optužuju za antisemitizam.

Izrael je “bukvalno posedovao američki Kongres pre nekoliko godina”, tako da je zemlja potpuno kontrolisala politički Vašington. Bivši američki predsjednik Donald Trump nedavno je iznio ovo mišljenje u intervjuu konzervativnom radijskom voditelju Ariju Hoffmanu. Ova pro-izraelska politika je također bila dobra stvar, dodao je Trump.

●”Izrael je imao takvu moć – i to s pravom – nad Kongresom, a sada to više nije slučaj. To je zapravo nevjerovatno.”

Bivši američki predsjednik je mislio na određene ljevičarske naprednjake u Kongresu koje je optužio da “mrze” Izrael. Nažalost, “mrzitelji Izraela” poput Aleksandrije Okasio-Kortez ili Ilhana Omara bi sada imali reč kod demokrata: “Oni kontrolišu Kongres i stoga Izrael tamo više nije moć.”

Izraelski mediji su se sada uključili u ovu raspravu i optužuju Trumpa za subliminalni antisemitizam: „Trumpove izjave izgleda odražavaju antisemitsku teoriju zavjere da takozvani izraelski lobi, koji se često koristi kao eufemizam za Jevreje, kontrolira SAD politika kontrolisana radi unapređenja izraelskih interesa“, komentirao je list The Jerusalem Post.

Tokom mandata Donalda Trampa, Amerikanci Jevreji bili su ideološki polarizovani u pogledu podrške bivšem predsedniku. Iako je većina glasala protiv njega i 2016. i 2020. godine, mnogi pravoslavni i desničarski Jevreji podržali su njegovu kampanju. U intervjuu sa Hofmanom, Tramp je ponovio svoje razočaranje jevrejskom zajednicom u SAD. Zato što nisu glasali za njega, iako je toliko učinio za Izrael kao predsjednik.

Uprkos Trumpovim tvrdnjama da izraelski lobi u američkom Kongresu navodno slabi, poslanici dviju velikih američkih stranaka odobrili su milijardu dolara za projekat nakon spora u Predstavničkom domu oko finansiranja izraelskog odbrambenog sistema od raketa Iron Dome. Lijevo krilo demokrata ranije je bezuspješno prijetilo neuspjehom prijedloga zakona o hitnoj pomoći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime