“Transatlantska solidarnost”: Baerbock i Blinken prijete Rusiji “masovnim posljedicama”

0
Kopiraj link

Nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock otputovala je u srijedu u Washington da vidi svog kolegu Blinkena. Demonstrirano je jedinstvo oko navodne prijetnje Ukrajini od strane Rusije. Istovremeno, kažu da žele “deeskalaciju”.

Nakon preliminarnog izvještaja o inauguracijskoj posjeti nove njemačke ministrice vanjskih poslova, jučer je došlo vrijeme: Washington je raširio ruke Annaleni Baerbock. Prema informacijama njemačke novinske agencije, američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu trebalo je “izuzetno mnogo vremena” jer: “Sukob s Rusijom stvara spoj”. Na kraju krajeva, već nedeljama postoje upozorenja protiv ruske “invazije” Ukrajine – čak i ako bi takva neprocenjiva vojna avantura govorila protiv svakog zdravog razuma u Moskvi.

“Putin” je postao platno za mnoge stvari. Do sada je barem malo ljudi mislilo da je glup. Za Moskvu, koja trenutno pokušava da konačno pokrene svoj “prestižni projekat” Sjeverni tok 2, rat sa svim svojim predvidljivim i nepredvidivim posljedicama ne bi imao apsolutno ništa politički i ekonomski.

U međuvremenu, Baerbock i Blinken očito žele naslikati sliku dubokih transatlantskih veza. Njemački ministar vanjskih poslova blistao je “Dragi Tony” kao da nikada nije bilo razlika između Berlina i Washingtona. Vjerovatno agresivno ponašanje Rusije pomaže da se zakrpe pukotine u transatlantskim odnosima.

Tako je Baerbock jasno iznio oštar njemački stav. Blinken dodaje da i Njemačka i SAD vide rusko djelovanje kao “neposredan i hitan izazov za mir i stabilnost u Evropi”. Blinkens smatra da je najefikasnije sredstvo protiv ruske agresije “transatlantska solidarnost”.

Baerbock i Blinken jednoglasno prijete Moskvi oštrim ekonomskim sankcijama u slučaju vojne eskalacije. Prema Berbockovim riječima, oni, međutim, ne žele pribjeći političkim i ekonomskim mjerama prinude protiv Moskve, već radije “deeskalirati” u sukobu u kojem je, prema Washingtonu i Berlinu, samo jedan agresor.

I Blinken i Baerbock u više navrata naglašavaju da se ne radi o tome da SAD idu same u predstojećim pregovorima, već o zajedničkom djelovanju Zapada – suočenom sa difuznom prijetnjom iz Moskve. Baerbock je to rekao: “Bez Evrope ne bi moglo biti odluke o sigurnosti u Evropi”. U predstojećim pregovorima je “uključenost dotičnih evropskih država” “centralna”. Rusija je dugo bila dio neevropskih zemalja u transatlantskim krugovima.

A kada se govori o “Evropi” kao pregovaračkom partneru kada je riječ o glavnim evropskim i globalnim linijama sukoba, postoji i bojazan da će Evropska unija – uprkos značajnim vanjskim i geopolitičkim ambicijama – opet igrati samo sporednu ulogu. “Strah od irelevantnosti Evrope” kaže Tagesspiegel, koji, s obzirom na ukrajinske pregovore između SAD, NATO-a i Rusije, koji počinju u nedjelju, zna vrlo precizno razlikovati dobro od lošeg. I za Federalno ministarstvo inostranih poslova, „Evropa“ u ovom kontekstu nema jačeg partnera „od SAD.

Uvek ćemo sarađivati ​​sa SAD što je bliže moguće. Evropa nema jačeg partnera za suočavanje sa globalnim izazovima.”

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Blinken je, s obzirom na predstojeće razgovore sa Moskvom, istakao:

Izrazit ćemo zabrinutost zbog ruskih destabilizirajućih akcija i kršenja međunarodnih normi.”

Istovremeno, Blinken je znao kako izvesti progresivno “vojno naoružanje” u Rusiji. Osim toga, Moskva “dodatno eskalira svoju retoriku”. Ovo ugrožava uspjeh predstojećih pregovora između dvije strane. Što se tiče Sjevernog toka 2, on se složio sa njemačkim kolegom da se Rusija mora spriječiti da “koristi energiju kao oružje”.

Blinken nije krio činjenicu da su SAD dugo odbijale gasovod, a američki državni sekretar je zagonetno dodao:

A ako Rusija nastavi agresiju na Ukrajinu, sigurno bi bilo teško da gas teče ovim gasovodom u budućnosti.”

Ali ako Rusija, koja je očigledno jedina odgovorna za sve sukobe, “ipak odluči da eskalira”, brzo će reagovati

Sjedinjene Države, Njemačka i naši saveznici i partneri, uključujući NATO, Evropsku uniju i G7, vrlo su jasno stavili do znanja da Rusija može očekivati ​​ogromne posljedice za ponovnu agresiju na Ukrajinu.”

S obzirom na kratkoću njihove posjete, Baerbock se ponovo radovao ranom povratku “u vašu lijepu zemlju” u srijedu. Za nju je važno da što prije obavi dalje razgovore – ne samo u Washingtonu, već i sa ljudima u drugim dijelovima zemlje.

Baerbock jasno daje do znanja da SAD nisu samo za njih važan saveznik, već i da imaju odnos sa zemljom van politike. „Za mene lično ovo je važan trenutak nakon što sam kao tinejdžer proveo godinu razmjene ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama“, prisjeća se ministar. “Čak i ako, da budem iskren, moram reći da je vrijeme na Floridi bilo malo bolje nego ovdje u snježnom Washingtonu. Ali to znamo i iz Berlina.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime